Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

E15v96a 81H72a22u63s11e60r26o25v80á 6716667968275

Ahoj, Evi, myslím, že to zodpověděl někdo níže - je to třeba číst pozorně, diskuse se od začátku týkala zaVŘEnin, nikoli zaVAŘEnin - tedy ovoce, které se jen zavře a nezavařuje. Na facebookové diskusi někdo argumentuje, že ovoce se musí uzavřít okamžitě po utržení, protože jinak z něj vyprchají "živé étery", které ho ve sklenici zakonzervují, čili jde o terminologii z Rudolfa Steinera a já celé té věci moc nevěřím :-)

0/0
29.7.2015 7:24
Foto

E35v53a 36N84é80m98e41t87h26o22v48á 1848383703669

Ahoj Evi. Tak jsem to nějak nepochopila. Doplň.

0/0
29.7.2015 4:11

H15o54n34z54a 18N38o44v51á80k 7594477571547

Nějak jste tam opomenula vliv toho tepla - konec konců je to zaVAŘenina.

Já to chápu tak že vařením se zničí všechny škodlivé breberky (bakterie, plísně, ...) takže tam pak není nic co by tu zavařeninu "zkazilo". A druhý efekt vaření (resp následného chladnutí) je vytvoření podtlaku ve sklenici čímž se těsně přicucne víčko a nic kazícího se tam pak už nedostane.

Proto zavařeniny dlouho vydrží - protože uvnitř ve sklenici není nic živého co by mohlo ten kompot nebo marmeládu kvasit, rozkládat, nebo jinak ničit.

Tak jsem si to alespoň vyšpekuloval já když jsme naposled zavařovali. :-)

+1/−1
3.7.2015 14:06

T91o38m78á84š 25C72h42r12u94d70i24m21s46k59ý 5154316247546

Ne, to jsou zavřeniny. Dá se to do sklenice a zavře a nechá tak. Bez působení tepla. Samo se to nějak zakonzervuje a nesplesniví to.

0/0
17.7.2015 11:43



NOVÝ KODEX BLOGERA

Petice

Jaké jsou novinky kromě Politické arény? Podívat se můžete tady.

Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.