Diskuse
Zavřeniny: jak to, že fungují?
Děkujeme za pochopení.
E66v93a 88H92a89u98s73e64r24o16v69á
Ahoj, Evi, myslím, že to zodpověděl někdo níže - je to třeba číst pozorně, diskuse se od začátku týkala zaVŘEnin, nikoli zaVAŘEnin - tedy ovoce, které se jen zavře a nezavařuje. Na facebookové diskusi někdo argumentuje, že ovoce se musí uzavřít okamžitě po utržení, protože jinak z něj vyprchají "živé étery", které ho ve sklenici zakonzervují, čili jde o terminologii z Rudolfa Steinera a já celé té věci moc nevěřím :-)
E69v11a 30N66é11m14e80t43h31o22v81á
Ahoj Evi. Tak jsem to nějak nepochopila. Doplň.
H27o97n55z71a 87N29o95v35á16k
Nějak jste tam opomenula vliv toho tepla - konec konců je to zaVAŘenina.
Já to chápu tak že vařením se zničí všechny škodlivé breberky (bakterie, plísně, ...) takže tam pak není nic co by tu zavařeninu "zkazilo". A druhý efekt vaření (resp následného chladnutí) je vytvoření podtlaku ve sklenici čímž se těsně přicucne víčko a nic kazícího se tam pak už nedostane.
Proto zavařeniny dlouho vydrží - protože uvnitř ve sklenici není nic živého co by mohlo ten kompot nebo marmeládu kvasit, rozkládat, nebo jinak ničit.
Tak jsem si to alespoň vyšpekuloval já když jsme naposled zavařovali.
T68o15m32á95š 56C33h22r55u84d67i49m89s69k65ý
Ne, to jsou zavřeniny. Dá se to do sklenice a zavře a nechá tak. Bez působení tepla. Samo se to nějak zakonzervuje a nesplesniví to.
- Počet článků 380
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2104x
Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.