Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Váš blog je skvělý s jednou malou, ale o to závažnější chybou. Mícháte dohromady vyrobenou elektrickou energii a celkovou spotřebovanou energii. Když se nad tím zamyslíte, tak Vám bude jasné o jak moc velké zkreslení situace jde.

1 0
možnosti
ZZ

Nejen to - dopouští se především řady úvahových chyb a pracuje s naprosto zkreslenými zdrojovými informacemi.

:-(

0 0
možnosti
Foto

Problematika se musí řešit v souladu s rozvojem technologií, to nejde naplánovat. Auta také nahradily koňské povozy, aniž to někdo nařídil. Musí to jít přirozenou cestou.

12 0
možnosti
JK

Je jasné, že pokud současná Zelení dohoda je zatím jen na stole schválená rámcově a nyní se plní kapitoly konkrétními údaji, pak nemůže mít žádný vliv na ceny energií. Povolenky nepřekročili 20% z ceny energií. Takže je jasné že hlavní důvod je plyn a Rusko a obava, že bude nedostatek. Pramení to z uvedené nehody a z prázdných zásobníků plynu v Evropě, které spravuje ruský Gasprom.

Jasné je, že se musíme osamostatnit, závislost na turbanech a rudé hvězdě je smrtící. Zajímavé je, že ti co nejvíc horují za tuzemské potraviny, soběstačnost a osamostatnění ČR, zároveň protěžují těžbu již hodně omezených zásob uhlí a ruský plyn, tedy v budoucnu za fatální závislost na zahraničních dodávkách a to zejména mimo EU.

Řešení jsou skutečně ostrovní provozy OZE, jejich chytré propojení a možnost fyzického nebo virtuálního uložení energie. Je to jednoduché,, ti kteří budou napřed a budou mít vlastní ostrovní provoz, nebo v něm budou zapojeni, budou vydělávat na těch co jsou zabrždění a budou pouze nakupovat na trhu.

0 10
možnosti
HH

Ano, ano. Ostrovní provozy v propojené soustavě jsou nejlepší řešení. A co teprve chytré propojení a možnost virtuálního ukládání. To je prostě pecka.

;-D

2 0
možnosti
RM

Myslím, že hlavní problém Green Dealu uvádí ve svém textu sama paní autorka - "Evropa se snaží omezit využívání uhlí, a současně ještě nemá dostatečně vybudovanou síť uchovávání a přesouvání energie z obnovitelných zdrojů"

Zdroj: https://hauserova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=781340

Obávám se, že dokud nebude zejména problém uchovávání energie z OZE vyřešen (technicky, surovinově a ekonomicky přijatelně), nelze potřebu energií krýt pouze z OZE a proto je jaderná energie nutná (možná - někdy v budoucnu - jaderná fúze).

Děkuji za odkaz na web, rád se něco k dané problematice dozvím.

1 0
možnosti
JL

Díky za odborný výklad k složité problematice. Důležitý je samozřejmě Green Deal a ne to, že momentálně stoupla cena elektřiny. To ovšem je hra na dlouho s dopady, o kterých zatím jen něco tušíme. Poslouchal sem schválně pár debat odborníků a slyším: S vodíkem se zatím jen experimentuje v nejbohatších zemích jako je Německo. JE bude milosrdně povolena, ale jen do r. 2045. BEZ jádra to v ČR nepůjde. Stačí se podívat z okna - moc nefouká a celou zimu bývá zataženo. Česko nakonec bude nuceno za takových 10-20 let draze nakupovat energii od šťastnějších zemí. No ale to nám starcům a babičkám nad hrobem může být jedno.

3 0
možnosti
KK

".. kdy byly technologie pro fotovoltaiku a akumulaci energie příliš drahé, ale ceny těchto technologií prudce klesají .."

Takové obecné řeči se objevují ve všech ódách na GreenDeal.

Jistě máte přehled a obohatíte nás o konkrétní informace kolik dnes stojí MWh z nově nainstalované fotovoltaiky např. na rodinný dům a hlavně kolik stojí uskladnění MWh v moderních akumulacích a nějaké zajímavé reálné příklady těchto zařízení. Děkuji.

10 0
možnosti
VV

Netusim zda to vi autorka, ale pri cenach el. energie a soarnich palelu z roku 2019 byla navratnost instalace solarni elektrarny na strese bezneho rodineho domku 5 az 6 let.

Pri dnesnich cenach to bude jiste kratsi doba.

2 4
možnosti
JS

Kdo za to může? Lituji, ale podle všech seriozních zdrojů Rusko bezezbytku plní dodávky plynu do EU. Je to příprava na dodávky plynu z USA, který je několkrát dražší. Polsko už na to má vybudované v přístavech kapacity.

6 0
možnosti
JK

A ten zdroj je...

0 0
možnosti
ZZ

Nic ve zlém paní Hauserová, ale jste úplně mimo.

;-D;-D;-D

11 0
možnosti
PD

silvestr už byl, ne? Paní autorka asi na zimu odlétá do teplých krajin, když jako relevantní argument úspěšnosti obnovotelných zdrojů používá jarní a letní období?

10 0
možnosti
JL

Ano, někteří lidé fakt na zimu odlétají do teplých krajin, slyšel jsem že zpěvák Hutka do Indie. Někteří už třeba sídlí v Kostarice nebo na Havaji, jiní v Africe, takže ty české zimy nevzrušují.

2 0
možnosti
Foto

J59i84r92i 62C94i75z

5. 1. 2022 11:20

R^R^R^Logicke a srozumitelne vysvetleni k soucasnym cenam energii.

0 11
možnosti
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.