Diskuse
Zavřeniny: jak to, že fungují?
Děkujeme za pochopení.
E65v78a 79H87a84u60s56e31r68o33v60á
Ahoj, Evi, myslím, že to zodpověděl někdo níže - je to třeba číst pozorně, diskuse se od začátku týkala zaVŘEnin, nikoli zaVAŘEnin - tedy ovoce, které se jen zavře a nezavařuje. Na facebookové diskusi někdo argumentuje, že ovoce se musí uzavřít okamžitě po utržení, protože jinak z něj vyprchají "živé étery", které ho ve sklenici zakonzervují, čili jde o terminologii z Rudolfa Steinera a já celé té věci moc nevěřím :-)
E73v65a 23N60é73m66e55t75h94o35v11á
Ahoj Evi. Tak jsem to nějak nepochopila. Doplň.
H30o80n32z33a 34N73o71v96á42k
Nějak jste tam opomenula vliv toho tepla - konec konců je to zaVAŘenina.
Já to chápu tak že vařením se zničí všechny škodlivé breberky (bakterie, plísně, ...) takže tam pak není nic co by tu zavařeninu "zkazilo". A druhý efekt vaření (resp následného chladnutí) je vytvoření podtlaku ve sklenici čímž se těsně přicucne víčko a nic kazícího se tam pak už nedostane.
Proto zavařeniny dlouho vydrží - protože uvnitř ve sklenici není nic živého co by mohlo ten kompot nebo marmeládu kvasit, rozkládat, nebo jinak ničit.
Tak jsem si to alespoň vyšpekuloval já když jsme naposled zavařovali.
T57o36m87á42š 90C17h85r44u17d41i30m78s41k50ý
Ne, to jsou zavřeniny. Dá se to do sklenice a zavře a nechá tak. Bez působení tepla. Samo se to nějak zakonzervuje a nesplesniví to.
- Počet článků 380
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2104x
Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.