Domácí pěstování biozeleniny pro každého
Kniha vás seznámí s daleko širší škálou postupů a poznatků, než by se zdálo z jejího českého názvu, i když jako zkratka není špatný. Původní anglický název zní „No Dig Organic Home & Garden“, takže zahrnuje i téma biopěstování a celé domácnosti. Najdete v ní podrobná vysvětlení a popisy toho, jak se obejít bez rytí (tajemství je v mulčování a v dodávání živin na povrch půdy v kompostu), ale také všeho ostatního, co potřebujete k domácímu pěstování, od vysetí semínek, předpěstování sadby, rad týkajících se vhodných kombinací rostlin v místě i v čase, přes kompostování a ochranu před škůdci přírodními způsoby, až po detailní popisy jednotlivých druhů zeleniny a jejich pěstování. To vše je proloženo kapitolami o výrobě domácích dobrot, ale také čistících, kosmetických nebo léčivých přípravků.
Naprostá většina návodů se týká jednoletých zelenin, i když vytrvalé zeleniny jsou tu ve zvláštní kapitolce zmíněny také. To je pochopitelné, protože otázka rytí (tedy důkladného podzimního přerytí záhonů) připadá v úvahu spíš při pěstování jednoletek. Nehledejte tu návody, jak bez rytí založit a udržovat lesní zahradu a ovocné dřeviny; nejsou tu zmíněny třeba ani jahody. Je to dáno tím, že autoři knihy se sami živí pěstováním biozeleniny a jsou tedy velmi fundovaní ve všem kolem její intenzivní produkce.
Kladem příručky je, že je velmi střízlivá a věcná, přiznává všechny možné zádrhele, které mohou při pěstování nastat, a nebarví věci na růžovo stylem „prostě to všechno nasijte, ono se to o sebe postará samo a budete mít hojnost“. I přesto je zřejmé, že tento způsob pěstování není pracnější než způsob konvenční (s rytím, chemickými postřiky a podobně).
Kniha je také pěkná na pohled a plná instruktivních obrázků. Jediná fotka, která by mě snad dokázala od tohoto způsobu pěstování odradit, je na straně 43 s textem: „Pastinák v zimě okousaný potkany, trpící černou hnilobou, ale i tak je pořád co jíst.“ - No, v případě globální katastrofy snad..
Co v knize nehledat
Protože je tato kniha hodně populární, nenajdete v ní „vědečtější“ nebo analytičtější vysvětlení různých otázek – například toho, proč lidé vůbec začali rýt či orat a proč si s tím v celé historii dávali takovou práci (ve hře je samozřejmě likvidace plevelů, a také uvolnění živin z mikroorganismů, které tímto zásahem v půdě zničíte). Za samozřejmost se pokládá, že pro tento způsob zahradničení musíte mít velice mnoho mulčovacího materiálu, konkrétně kompostu, a osobně si myslím, že asi nevystačíte s vlastními zdroji (ledaže by zeleninové záhonky tvořily jen malou část vašeho pozemku a zbytek zahrady by je „dotoval“ kompostem).
Dále se tu nevaruje před tím, že mulčování uhlíkatými materiály jako je sláma nebo štěpka může vést k tomu, že si mikrobi, kteří takový materiál zpracovávají, stáhnou dusík z okolí, a ten pak může rostlinám chybět. Jinými slovy, že je velký rozdíl mezi mulčováním kompostem a mulčováním slámou (čistou, bez hnoje) nebo štěpkou, které určitě nejsou srovnatelně dobrým zdrojem živin.
Je to permakultura, nebo není?
Z textu je jasné, že autoři knihy jsou seznámeni s principy permakultury a používají je, ale ve snaze o co nejintenzivnější pěstování a nejvyšší výnosy často investují víc práce a zdrojů, než by to udělal typický permakulturník, hledající „zacyklené“ a minimalistické postupy bez energetických a materiálových vstupů zvnějšku. Příkladem je hojné využívání mulčovacích a ochranných folií, netkaných textilií („flísů“), nebo tam, kde je to praktické, pěstování v monokulturách. Celkovým zaměřením a obsahem mi kniha připomíná publikace od americké autorky a pěstitelky Carol Deppe (česky vyšly její knihy „Nezdolný zahradník“ a „Tao zeleninové zahrady“), ovšem tato autorka dává kromě praktických rad větší prostor i svým filozoficko-sociologickým úvahám. Mimochodem, právě tyhle dvě knihy mi chyběly v závěrečném přehledu další doporučené četby a s nimi i vynikající příručka Hely Vlašínové „Zdravá zahrada“, kterou bych doporučila všem čtenářům Zahradničení bez rytí k doplnění informací o všech jemných přírodních kolobězích v zahradě. Všechny tyto publikace mají totožnou krevní skupinu.
Anglické reálie
Sám překladatel v doslovu upozorňuje na rozdíly mezi českými a anglickými podmínkami, především klimatickými, ale i v pěstovaném sortimentu, takže si musíte informace v knize obsažené přebírat tvořivě. Ale tak už to s překladovou literaturou chodí, a přesto je to pro nás nepostradatelný zdroj inspirace.
Musím také podotknout, že překlad knihy (z dílny Jana Bružeňáka a Sabiny Polákové) je velmi dobrý a nedrásal mě otrockými vazbami ani zjevným nepochopením originálu, což se o řadě příbuzných knih bohužel říct nedá. Snad bych jen lépe vyjasnila pojem „kypření“ - kypření je totiž povrchové rozrušení půdy, které můžeme klidně provádět, aniž bychom půdní struktuře a půdnímu životu ublížili, ale tady autoři srovnávají záhonky „bez kypření a s kypřením“ - domnívám, se, že asi šlo spíše o rytí, tedy o převracení půdy „vzhůru nohama“, které půdním organismům opravdu škodí.
Zahradničení bez rytí, Charles Dowding a Stephanie Haffery, Rybka Publishers 2019
Eva Hauserová
Nebojme se mrtvých
Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové
Eva Hauserová
Nerůst: jak by to šlo udělat?
Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?
Eva Hauserová
Vítejte v roce 2038
Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.
Eva Hauserová
Může za všechno kapitalismus?
Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?
Eva Hauserová
Dvě babičky na dovolené v Egyptě
Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci
Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...
Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí
V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...
Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali
Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 380
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2104x
Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.