Co když přijde blackout?

29. 07. 2021 9:30:32
Blackout – tedy několikadenní výpadek elektřiny – může nastat celkem snadno a skepticky uvažující jedinci tvrdí, že k němu dříve či později dojde zcela jistě. Co s tím?

Asi jste slyšeli o hnutí prepperů, kteří se metodicky připravují na konec civilizace, nebo dokonce sami mezi preppery patříte. To já ani ne, protože bez civilizace bych beztak nepřežila (například nemám štítnou žlázu a jsem závislá na jejím syntetickém hormonu), a ani bych přežít nechtěla - mám na mysli situace, kdy by došlo na zbraně a násilí. Ale takový blackout trvající dva tři dny je docela možná až pravděpodobná věc – rozvodná energetická síť může z nějakého důvodu zkolabovat, a pak bude potřeba pár dní vydržet bez elektřiny ze sítě, což jsem si uvědomila třeba při četbě knihy Ruka noci podaná od Václava Cílka a dalších autorů. Buď se rozvodná síť prostě porouchá nebo nevydrží výkyvy nad- a podprodukce, nebo to může způsobit pořádná vichřice, uragán či tornádo.

V létě by to ještě šlo, nejspíš bychom si na zahrádce zapálili gril, svítit by se moc nemuselo, tak bychom doufali, že se nám nevybijí baterky. Ale co kdyby se to stalo uprostřed zimy, když by zrovna hodně mrzlo? V tom případě by nám přestal topit plynový kotel – a to i kdyby se dodávky plynu nepřerušily, což není jisté... takže bychom se choulili ve spacácích, nemohli bychom si vůbec nic uvařit, nebo bychom se snažili odjet někam, kam blackout nezasáhl? Což by ale asi udělali všichni, takže bychom uvízli v nekonečné zácpě? A co kdyby to byl blackout obrovského středoevropského dosahu? Obchody by zřejmě zavřely, takže by člověk byl odkázaný jenom sám na sebe.

Kdyby dům dokonce promrzl, začaly by zamrzat a praskat vodovodní trubky... tedy pokud by vůbec tekla voda... aha, takže by bylo potřeba dům aspoň nějak vytemperovat, ale čím?

Napadlo mě pořídit záložní kotel, nebo aspoň kamínka na dřevo. Včetně zásoby paliva, což není úplně malý objem dřeva. Jenomže to už je velký projekt, přišlo by to na hodně peněz, a hlavně bych musela všem okolo otevřeně přiznat své úzkosti a připadala bych si jako plašanka a zkrátka trochu šíleně. Na druhé straně by to byl dobrý krok k samozásobitelství a soběstačnosti.

Existuje další možnost, přenosná propanbutanová kamínka a desetikilová bomba... asi to vyčerpává v interiéru kyslík, není to nejzdravější, ale je to levné a jako provizorium se to jeví nejrozumněji... ale zase je to krám navíc, možná úplně zbytečná koupě, což se mi příčí. A zase, kdybych je kupovala čistě z tohohle důvodu, připadala bych si trochu jako panikařící hysterka.

Jako dobrá investice, která ovšem neřeší problémy s vytápěním domu, mi připadá solární vařič či trouba. Je to trochu drahá legrácka, ale kdyby svítilo sluníčko, na přípravu jídel by to fungovalo a je to eko. A už teď to můžeme používat místo grilu.

Čímž jsem u otázky jídla, těch nefungujících obchodů a nemožnosti nakupovat potraviny! Nejdůležitější by byly zásoby pitné vody, pokud by netekla (haha, té mám asi tři litry v PETkách) a jídla (luštěniny, rýže... což by člověk měl cyklicky obnovovat)... tak já mám prosím jeden pohotovostní balíček knackebrotu, a přes léto obvykle zavařím celou polici různých džemů. A taky máme neustále obrovské zásoby kočičích konzerv (jelikož ty naše zmlsané potvůrky vyžadují složité krmení), takže kočky by kratší blackout asi přežily docela dobře a v nejhorším bychom si ty jejich konzervy přisolili a také nějaké snědli. Jinak si člověk může dát třeba i dvoutýdenní půst a nemělo by mu to vadit (i když osobně za sebe neručím, v hladovém stavu bych asi byla příšerně podrážděná).

No, tak já tohle povídání uzavřu tím, že vám přiznám, co jsem už pořídila, ale je to dost málo radikální: powerbanku na dobití mobilů, zásobu svíček, a konečně maličký propanbutanový táborový vařič s jednou plotýnkou. To všechno jsem mohla koupit, aniž to bylo nápadné a aniž jsem si připadala jako paranoik. Asi tak na jeden den by to pomohlo. Dobrý, ne?

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 29.7.2021 9:30 | karma článku: 24.13 | přečteno: 1011x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...