Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrátky se semínky

Různé náměty a nápady kolem vysévání a semenaření, aneb co, kdy a kam vysévat, a taky jak sdílet semínka v covidové době...  

Ráda semenařím, tedy uchovávám, znovu vysévám a rozdávám semínka, ale na nijak odborné úrovni. To znamená, že se například nesnažím udržet „čistokrevné“ odrůdy různých zelenin, nepobíhám s opylovacím štětečkem kolem květů obalených pytlíky proti nevhodnému cizímu opylení, nebo se nestarám o izolační vzdálenosti mezi rostlinami, které musíte dodržovat, aby se vám nezkřížilo něco příbuzného – například vaše rukola s nějakou polní řepkou, nebo jeden typ tykve s druhým. Ale na druhé straně mi to nedá, a když už se zahrádce nějaká semínka dozrají, sesbírám je, dosuším v obýváku v mističkách a schovám si v pytlících.

V některých případech semínka prostě seberete (měsíček) nebo vylouskáte z obalů (vytrvalá brokolice), ale jindy je trochu těžké je oddělit od „plev“, tedy zbytků rozdrolených obalů, které se vám mezi ně pořád pletou a je jich tam víc než semínek (pupalka, zimní fiala, mangold). Pak nezbývá než do semínek v misce zběsile foukat a doufat, že s obaly nevyfoukáte i moc semínek. Tohle samozřejmě nedělám doma, ale na zahrádce.

 

Bezkontaktní semínková samoobsluha

Díky svému „semínkovému hamounění“ mám teď v předjaří doma následující druhy: měsíček (obrovské množství), červená lebeda (dekorativní a dobrá do salátů, taky obrovské množství), mangold, estragon, divoká rajčata, vytrvalou brokolici (jedí se poupata, dokud mají podobu zelených výhonků), ačokču (popínavka s plody jako něco mezi hráškem a papričkou), zimní cibuli, pupalku, zimní fialu, kohoutek fialový a růžový, routu, mydlici, pryšec, černuchu. Navíc semínka tykví z komunitní zahrady, která mi bylo líto vyhodit, když jsem tykve zpracovávala v kuchyni.

Co ale s přebytky, které nemůžu letos spotřebovat, a vzhledem k pandemii je ani nemůžu vozit na různé akce k rozdávání? Postupně by ztrácela klíčovost, i když za rok bude většina ještě použitelná...

Vymyslela jsem bezkontaktní semínkovou samoobsluhu.

Vybrala jsem pět druhů semínek, kterých jsem měla nejvíc, napytlíkovala jsem je a na ulici před náš dům jsem vystavila krabici se semínky a vysvětlujícím textem, že si lidé mohou brát semínka zdarma. Vyfotila jsem to a inzerovala na facebooku ve dvou sousedských skupinách.

Úspěch byl nečekaný! Lidé mi psali, chodili si pro semínka a několikrát jsem je musela doplnit. Můžu to doporučit každému, kdo bydlí ve městě, má přebytek semínek a chce se o ně podělit.

Semínka taky posílám poštou, ale to není tak krásně jednoduché.

 

Divoká rajčata

Ze všech zelenin – kromě polníčku, který je na naší zahrádce všudypřítomný a vysévá se sám - se mi asi nejlíp daří pěstování divokých rajčat. Mají tu výhodu, že jsou oproti vyšlechtěným rajčatům daleko odolnější proti houbovým chorobám, a moje varianta je malé červené cherry rajče.

Začalo to tím, že jsem asi před patnácti lety získala několik plodů od Hely Vlašínové, úžasné brněnské permakulturní zahradnice a vědkyně, která bohužel už nežije. Od té doby si je každým rokem přesévám sama a je možné, že se trochu zkřížila s prošlechtěnými rajčaty od sousedů, protože jejich plody se znatelně zvětšily a v loňském vlhkém létě už rostliny trochu podléhaly plísni. Rajčata jsou spíš samosprašná (příliš se s jinými rostlinami nekříží), ale přece jen ne stoprocentě.

Přes léto máme díky tomu každý den misku čerstvých rajčátek.

 

Návod, jak uchovat semínka rajčat

Rajčatová semínka nejde jen sebrat a usušit, musíte je zbavit vodnaté dužiny, která je na ně nalepená. To uděláte tak, že dužinu vymáčknutou z plodů necháte asi tři dny kvasit při pokojové teplotě s trochou vody (tedy necháte ji v mističce někde stát, kvasí to samo). Pak přidáte víc vody a dužinu slijete, čistá semínka vám zůstanou v misce dole. Propláchnete v cedníčku, vyklopíte na nějakou sušicí plochu (talíř) a necháte pořádně vyschnout.

 

Kdy co vysévat a předpěstovávat

Minule jsem se v tomhle blogu pozastavovala nad lidmi, kteří už od ledna nedočkavě vysévají kdeco. Sama mám pro předpěstovávání dost špatné podmínky, jen málo místa u okna, kde je jakž takž dost světla, takže se snažím předpěstovávat co nejmíň. Rajčata, tykve, okurky a podobné zimomřivé rostliny, které mohou přijít ven až v půlce května, vysévám až v půlce dubna. Případně se dají v květnu vysít rovnou ven, jak se to beztak dělá s fazolemi nebo kukuřicí, které nemají rády přesazování.

Teď v březnu vyseju do květináčů a misek rostliny, které snesou mírné mrazíky, což jsou různé kytičky, salátová zelenina, košťáloviny a podobně. Postupně je pak v dubnu budu dávat ven. Když jsme u těch košťálovin a brukvovitých rostlin vůbec – pozoruju, že právě o ně mají největší zájem takzvaní „škůdci“. Říkám takzvaní, protože takový škůdce je prostě zvířátko, kterému chutná to co nám, a ideálně bychom ho měli zapojit do koloběhů na zahradě tak, aby si snědl jen svůj malý „desátek“ a jinak nám zvyšovat přírodní diverzitu, tedy pestrost. Už i proto, že pokud chceme podporovat přirozené nepřátele škůdců, jako například slunéčka nebo ptáky typu sýkorek, musíme jim přece nějaké jejich přirozené jídlo nabízet, čili nesmíme škůdce úplně vyhladit. Pokud se pak přemnoží, jejich přirození nepřátelé se mohou víc množit taky, „dohnat“ škůdce a udržet je na uzdě.

Nicméně u brukvovitých rostlin – pěstuji jen ty méně náročné na péči, tedy kadeřávek, vytrvalou brokolici, vytrvalou stromovou kapustu a rukolu – pozoruji daleko nejvyšší „ožranost“ listů, čili největší oblíbenost u škůdců. Proto jich pěstuji jen málo a roztroušeně na různých místech zahrady.

 

Výsevy ven aneb „když na jaře oschne půda“

Teď v březnu by se teoreticky dalo vysévat přímo na záhony všechno, co snese mráz.

Má to ale několik zádrhelů.

Tak především se dost těžko vysévá do mokré až blátivé půdy; je potřeba, aby půda mírně vyschla a získala drolivou, drobtovitou konzistenci. Tradiční zahrádkářské příručky také radí, že s pracemi máte začít, „jakmile na jaře oschne půda“. Tahle frázička byla v minulých suchých rocích asi trochu nejasná, protože půda byla po zimě dost suchá a dalo se s ní rovnou pracovat. To letos nejde, a tak ještě trochu čekám.

Dál je tady skutečnost, že za velké zimy semínka stejně nevyklíčí. Kupříkladu takový hrášek potřebuje k vyklíčení o několik stupňů víc než později k růstu, proto se doporučuje předklíčit – jenomže když ho dáte naklíčený ven a on stejně nemůže růst kvůli nízké teplotě, dost pravděpodobně ho něco sežere.

Otázka je, proč vlastně nevysít semínka zimovzdorných rostlin už na podzim a nenechat osudu a jim samotným, kdy vyklíčí. My permakulturníci přece napodobujeme přírodu a v přírodě to přesně takhle funguje. Na naší zahrádce se takhle sám udržuje kromě polníčku ještě brutnák, pupalka a kohoutek, některým lidem se sama přesévají dokonce divoká rajčata, mně ne. Vysévat už na podzim určitě jde u planých druhů nebo takových, které jsou planým rostlinám ještě geneticky blízké. Ale mám pocit, že když vysejete příliš brzy semínka kulturních prošlechtěných druhů, snižuje to jejich naději na úspěch. Tyhle rostliny jsou totiž šlechtěné na to, aby semena klíčila „na povel“, okamžitě, kdežto plané rostliny v sobě mají zabudovanou „pojistku“ nebo „brzdu“, takže vyklíčí až po delší nebo různé době, třeba klidně druhým rokem. No a když semínka vyklíčí příliš brzo, podlehnou nějaké plísni, mrazu, nebo je něco sežere.

Na druhé straně je skvělé, když máme otužilé rostlinky, od malička adaptované na dané prostředí. Takže experimentujme a hledejme, jak to u kterého druhu funguje...

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 8.3.2021 7:43 | karma článku: 12,93 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 466x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,35 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 571x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování

Eva Hauserová

O indiánské spiritualitě

Kniha Opeřené slunce vás uvede do světa amerických prérijních indiánů, jejich spirituality a životního stylu, zcela neslučitelného s životním stylem „bílého muže“. Není to ale snadné čtení.

17.4.2023 v 8:11 | Karma: 7,51 | Přečteno: 273x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Jak to chodí v tyrkysových firmách

Občas jsem slyšela někoho mluvit o tyrkysových firmách, ale měla jsem jen mlhavou představu, oč běží. Konečně jsem objevila knihu, která to důkladně objasňuje - Budoucnost organizací od Frederica Lalouxe.

20.3.2023 v 8:24 | Karma: 9,88 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Rozinky i hořké pilulky z oblasti evoluce

Přiznávám, že název knihy obsahující slovo „vymírání“ mě spíš odstrašoval, možná i proto se mi tahle publikace, vydaná už před čtyřmi lety, dostala do rukou až teď. Ale spíš než depresivní byla nad očekávání zajímavá.

4.1.2023 v 7:54 | Karma: 7,38 | Přečteno: 353x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Zápisky infantilní babičky

Se svými vnoučátky ve věku osmi, šesti a čtyř let si v současnosti báječně vyhraju. Je to ten nejlepší věk, pravý věk hravosti! A tím myslím i svých osmašedesát let...

22.12.2022 v 8:33 | Karma: 15,67 | Přečteno: 462x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Půda očima permakultury

O víkendu se konala v Praze na Toulcově dvoře už tradiční permakulturní konference a pěkně se vydařila. Letos měla velké a nesmírně aktuální téma půdy a jejího obdělávání.

9.11.2022 v 9:13 | Karma: 12,37 | Přečteno: 445x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Komunitní energetika může pomoci v krizi

Na konferenci pořádané Nadací Partnerství jsem se dověděla, jak je to s rozvojem komunitní energetiky u nás, k čemu by byla dobrá a kde to vázne.

4.11.2022 v 8:47 | Karma: 9,20 | Přečteno: 468x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co dělat proti konfliktům ve skupinách

V poslední době se objevuje trend nahrazovat tradiční hierarchické uspořádání lidských skupin společným rozhodováním na principu poradních kruhů, kde dostane hlas a je vyslyšen a respektován každý člen uskupení.

5.10.2022 v 8:08 | Karma: 8,38 | Přečteno: 432x | Diskuse| Občanské aktivity

Eva Hauserová

Elektromobil do každé domácnosti!

Odpůrci elektromobility tvrdí, že je to slepá ulička a z různých důvodů na elektřinu nikdy nebude jezdit většina aut. Vidím to jinak.

19.8.2022 v 9:20 | Karma: 11,18 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Energetika

Eva Hauserová

Temná ruská chapadla

Na jedné z eko akcí, které objíždím, jsem narazila na neuvěřitelné výsledky ruského trollení. Až do této chvíle jsem proruskou propagandu ignorovala – jak člověk už tak doufá, že když si něčeho nebude všímat, samo se to vytratí...

16.8.2022 v 9:51 | Karma: 29,70 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Politika

Eva Hauserová

Z německého koncentráku do sovětského Ruska

Evelina Merová byla ještě jako dítě a dospívající dívka vězněna v nacistických koncentrácích, jako válečný sirotek se dostala do Leningradu a prožila tam většinu života. Její vzpomínky jsou dojemné, fascinující - a také varovné.

1.6.2022 v 8:25 | Karma: 23,02 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Zemědělství rozhoduje o zdraví krajiny

Poslední květnovou středu jsem strávila na semináři nazvaném Šetrné metody hospodaření na zemědělské půdě, který se konal ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV).

30.5.2022 v 8:35 | Karma: 9,97 | Přečteno: 378x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Na nás si nepřijdou, máme svoji vlastní měnu!

Doplňkové měny – komplementární k těm oficiálním - mohou fungovat lokálně a pomáhat tak vyrovnávat otřesy ekonomiky. Patří mezi ně i kryptoměny, ale směna produktů může mít i mnoho jiných podob.

16.5.2022 v 8:18 | Karma: 10,08 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Dubaj očima baťůžkářské turistky

Dubaj žije z turismu, ale opravdu si to tu může užít turista vyhledávající přepychové nákupy a adrenalinové atrakce... pěší potulky se tu dají podnikat tak nejspíš v obřích nákupních centrech.

16.3.2022 v 7:40 | Karma: 15,72 | Přečteno: 618x | Diskuse| Cestování

Eva Hauserová

V Dubaji na EXPO 2020

V prvním březnovém týdnu jsme se s kamarádkou vypravily na světovou výstavu EXPO 2020 do Dubaje. Během týdenní výpravy jsme zvládly i trochu běžné turistiky...

14.3.2022 v 7:57 | Karma: 12,11 | Přečteno: 355x | Diskuse| Cestování

Eva Hauserová

Dokáží se lidé chovat nenásilně?

S vnoučky jsme nedávno přelouskali komiks o Tarzanovi, kde jsou gorily, respektive „opové“, líčeny jako krvežíznivá, krajně agresivní monstra. Chtěla jsem to uvést na pravou míru, a tak jsme se šli na gorily podívat do ZOO...

22.2.2022 v 7:51 | Karma: 9,78 | Přečteno: 414x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.