Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Létat či nelétat? Pokutovat se!

Právě svádím urputný vnitřní boj: mám úplně přestat létat letadlem, jak to dokáží dodržovat mí radikálnější ekologičtí přátelé? Jsem na tom jako onen kuřák z anekdoty, který zanechává kouření třicetkrát denně…  

Popravdě zase tak moc často nelétám, ale naposledy jsem byla letos v lednu na Zanzibaru, a kdybych neměla ekologické zábrany (uhlíková stopa a klima), pomalu bych si na příští zimu začínala plánovat další dovolenou u nějakého tropického moře. Tyhle dovolené, které jsem začala podnikat až na stará kolena (Kuba, jižní Indie a do třetice ten Zanzibar), mi dávají strašně moc, jednak se člověk na vlastní kůži setkává s jinými kulturami, což se nedá nahradit žádným zprostředkováním typu videa nebo knížky, a jednak je plavání a šnorchlování v teplém moři snad úplně to nejlepší, co vůbec můžu zažít. Takže představa, že už bych si to nikdy v životě nedopřála, je pro mě mimořádně bolestná.

 

Kdyby měli všichni stejnou ekologickou stopu jako já...

Když se snažím nějak obhájit svoji současnou ekologickou stopu a svůj způsob života, argumentuju tím, že mám jistě poloviční až třetinovou stopu proti tomu, kdybych si se stavem planety nedělala žádnou hlavu a o ekologických problémech bych neměla tušení. V takovém případě bych neinvestovala devadesát procent svých sil do dobrovolné práce v ekologické neziskovce, ale asi bych místo toho vydělávala a zase utrácela peníze, a to především za cestování, a pak za hezké věci do domu, na sebe a podobně. Rozhodně bych si také řekněme každých pět let koupila nové auto - zatímco takhle jsem si žádné auto v životě nekoupila a tím, co jsem podědila, jezdím co nejmíň.

Zkusím extrapolovat své chování na celou společnost a představit si, jak by svět vypadal, kdyby všichni dělali to co já:

- Automobilový průmysl by z 90 % zkrachoval - v naší rodině sedm lidí sdílí jedno malé auto staré 23 let. Dálniční sítě by byly vysoce předimenzované.

- Řezníci by z 90 % zkrachovali - masa zkonzumujeme minimum, kupujeme ho hlavně kočkám, takže ti řezníci, kteří by zbyli, by produkovali především potravu pro domácí mazlíčky.

- Developeři stavící byty by z 80 % zkrachovali - v našem rodinném domku starém 90 let bydlí 7 lidí, můj starší syn Honzík ale bydlí v novém bytě. Podobná situace by byla se supermarkety a nákupními centry – sice tam chodíme, ale jen málokdy.

- Vládly by takové politické strany, které by uvalily ekologické daně na všechny činnosti a produkty, které dnes beztrestně vytvářejí externality, to znamená výdaje, které musí zaplatit někdo jiný - například zdravotní péči, likvidaci nadbytečných obalů, zadržování vody v krajině zničené průmyslovým zemědělstvím, přírodní pohromy vzniklé v důsledku klimatických změn… Mimo jiné bych silně zdanila právě leteckou dopravu.

- Svět by byl silně překočkovaný, protože všichni lidé by se ujímali bezprizorních koček - ale možná by naopak kočky začaly být vzácnější, protože by všichni zajišťovali jejich kastraci. V každém případě by se všechny kočky měly dobře. (Poznámka – kočka zrovna moc ekologické zvíře není, jde o moji osobní libůstku, nikoli o projev lásky k přírodě jako takové.)

- Zkrachovaly by všechny televizní stanice (vůbec televizi nesledujeme) a celé odvětví ekonomiky související se sportováním – dnešní slavní skvěle placení sportovci by se museli stát amatéry jako za starých časů.

- Naopak by kvetl byznys se zahrádkářskými potřebami, prodej biopotravin a odběr zeleniny přímo od pěstitelů (komunitou podporované zemědělství – KPZ).

 

...ale stačí to?

Jenomže sama sebe takhle „opít rohlíkem“ nedokážu. Dobře vím, že toho můžu dělat mnohem víc a že moje ekologická stopa je pořád ještě příliš vysoká, protože čerpám dvakrát až třikrát víc planetárních zdrojů, než je ona sedmimiliardtina, na kterou mám nárok. Ve svém okolí mám příklady lidí, kteří toho na svém životním stylu opravdu už moc vylepšit nemůžou, například vegani žijící v dobře izolované maringotce vytápěné pár kousky dřeva, zcela bezodpadově, samozásobitelsky a lokálně… zatímco já mám sakramentské rezervy. Jenomže to se už dostávám k hranici, kde mi další omezování začíná připadat nepohodlné, stresující a prostě příliš náročné.

Během posledního roku, od léta 2018, pozoruju ohromný posun v povědomí společnosti o klimatických změnách a o jejich nebezpečnosti.

Právě před rokem jsem si zapsala do deníku témata dvou zpráv na titulní stránce novin - cituji:

„V pondělí 14. května, když už krajinu (a zahrádky) sužovalo déletrvající sucho, půda se měnila v prach a kytky vadly, byly dvě hlavní zprávy následující: zaprvé panuje hrozivé sucho, studny vysychají, stromy usychají, vegetace vadne, a tento trend trvá už několik let – důsledek globálních výkyvů klimatu… a zadruhé zaměstnanci mladoboleslavské škodovky dostali rekordní mzdu kolem sta tisíc a utrácejí jak diví.

Takže lidé čile kupují auta, konzumují a mají pocit prosperity, zatímco se jim pod nohama ztrácí to nejdůležitější, bez čeho neexistuje život… voda. Nevěnují tomu pozornost – taková je zřejmě naše lidská přirozenost – dokud jim doma něco poteče z kohoutku.

Ta kombinace zpráv na mě působí jako začátek nějaké katastrofické dystopie – neukazuje to, v jak divné a vykloubené době žijeme? Nebo spíš – jak lidi obecně, nikdy v dějinách, neuměli předcházet svým problémům a nechávali je vystupňovat pozitivní zpětnou vazbou – zesilujícími se a nabalujícími se mechanismy – do úplné katastrofy?“

Tehdy jsem si připadala se svými temnými tuchami jako ten vonnegutovský kanárek v dole, ale po roce vidím, že těch kanárků už jsou celá hejna, ozývají se synergicky a hodně nahlas a pocity znepokojení až paniky a naléhavého nutkání s tím něco dělat se exponenciálně šíří – nejvýraznějším projevem je hnutí středoškoláků Fridays for Future.

 

Závazek: budu pokutovat sama sebe

Můj argument pro cestování do tropů je, že do zemí globálního jihu by turisté určitě neměli přestat jezdit, protože pomáhají ochraně tamní přírody a přinášejí místním lidem výdělky. Viděla jsem to na Zanzibaru – mají tam kvetoucí podniky založené na turistech, například výlety na místní farmy za kořením, do rezervace ve zbylém kusu pralesa s endemickými opičkami, prodej místních ručně potiskovaných tkanin a tašek, nebo obrovskou voliéru s tropickými motýly, do které turisté rádi zaplatí vstupné – celá vesnice se živí chovem housenek a dodáváním kukel do voliéry. Kdyby neměli tuhle obživu, měnili by místní les na dřevěné uhlí. Tyhle zdroje výdělku obvykle vymysleli lidé přijíždějící z bohatší části světa – protože věděli, co turisté chtějí. Platí obecněji, že bez turistů by místním lidem nezbývalo, než se uchýlit k čerpání zbylých přírodních zdrojů, které v místě mají – kácet a vypalovat pralesy, hubit zbylá zvířata, zakládat plantáže… protože by prostě neměli na výběr. To, co vydělávám v Čechách jako maličké peníze, pro ně znamená hodně, když to u nich utratím, a já za to získám přesně to, co je pro mě v životě důležité – poznávání nových kultur a tropické přírody. (Zase vím, že tohle neplatí všude a že některé soběstačné ráje, jako třeba Ladak, údajně turistika zničila… ale věřím, že realisticky vzato bohužel situace takhle často vypadá. Typickými zeměmi, kde je přírodní bohatství závislé na turistice, jsou třeba Keňa nebo Malajsie.)

Dobrá, ale přesto: jak srovnat se svým svědomím ty letenky?

Už předloni jsem se rozhodla nenechávat na leteckých společnostech kompenzace uhlíkové stopy – takzvané offsety – a pokutovat se raději sama. Znamenalo to, že jsem už ze tří letenek věnovala vždy deset procent na nějaký ekologický účel, v posledním případě to bylo dokonce dvacet procent, protože mě svědomí hryzalo stále silněji a protože se mi naskytla báječná příležitost – přispět na autobusovou výpravu francouzských permakulturistů do Senegalu.

Letos jsem se rozhodla a slavnostně se zavazuju, že se odteď budu pokutovat ve výši 100 % ceny letenky – to znamená, že pokud si zase koupím letenku někam do tropů za 15 000 Kč, pošlu dalších 15 000 Kč nějaké ekologické iniciativě. Cestování se mi tím prodraží přesně tak, jaká by situace podle mého názoru měla být všeobecně, neboli tím budu suplovat to, co by měl dělat stát.

Nechcete to zkusit taky?

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 10.6.2019 8:44 | karma článku: 10,03 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,35 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.