Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden muž mezi patnácti ženami aneb Genderově nevyvážená mikulášská

Pro absolventy mých literárních dílen, což jsou ve zdrcující většině ženy, jsem vymyslela mikulášské setkání se čtením povídek. Jenomže se nám tam připletl taky jeden muž…

Ten nápad vlastně inspirovala paní Eva Pallotto, taky zdejší blogerka, která nám nabídla prostory své kavárny na Havelském tržišti. Moc hezké prostředí, takové útulné. Postupně přišlo kolem patnácti autorek, povídaly jsme si, objednávaly drobné občerstvení, libovaly jsme si v ženské komunitě, která se na mých dílnách pravidelně vytvoří. Jedna z autorek vybalila krabici právě upečeného cukroví a háčkovanou dečku od kamarádky, kterou chtěla věnovat do tomboly. (Já jsem do tomboly přinesla autorské výtisky svých knih, hlavně překladových.) Navrhla jsem, že si nejdřív přečteme přinesené krátké povídky, a pak uspořádáme tombolu. Autorky se tedy pustily do čtení a vzduchem rezonovala všeobecná shoda a porozumění. Textíky vesměs nebyly špatné, a hlavně vypovídaly o tom, co zažívají a cítí dnešní ženy v rolích matek, milenek a pozorovatelek života.

Uprostřed toho všeho dorazila jedna z autorek, paní Dana, s přítelem, kterému zde budu říkat prostě Literát. V pozvánce jsem navrhla, aby si autorky, pokud chtějí, přivedly nějakého hosta, a paní Dana mě jako jediná vzala za slovo. Měli za sebou už nějakou předchozí akci a asi i pár skleniček, a tak byl Literát tak trochu rozjetý a rozpovídaný. Hlavně jsem ale cítila, že tahle situace – že totiž je jediný muž mezi patnácti ženami – ho něčím zaskočila a nutí ho k akci. Jeho mužské ego mu našeptávalo, že to přece nemůže tak nechat a jen v úloze hosta zdvořile naslouchat, případně si o svých dojmech s autorkami popovídat, až bude po čtení. Ne. Skákal svým hlubokým, silným, poněkud pitím ochraptělým hlasem čtoucím autorkám do řeči, kritizoval je z výše své profese Literáta, přičemž je dost stíral, prostě stal se okamžitě středem pozornosti – a to bohužel pozornosti dotčené, negativní, plné odporu. „Ten chlap nám to úplně zkazil!“ šeptaly mi autorky. „Bylo nám tady dobře – a jakmile se objevil mužskej, je konec!“

Ačkoli to nesnáším – fakt si nelibuju v úloze úči kárající posluchačstvo za projevy nekázně – musela jsem Literátovi dvakrát vysvětlit, že se má mírnit. Trochu to pomohlo, povídky jsme nějak dočetly a pustily jsme se do tomboly. Literát samozřejmě jako na potvoru vyhrál tu háčkovanou dečku. „To je ale blbina!“ zvolal opovržlivě. Kdo v životě nic neháčkoval, těžko ocení, kolik piplavé práce a umu je v takové dečce skryto. „A moje kamarádka ji háčkovala specielně pro naši tombolu!“ vzdychala autorka, která dečku přinesla.

Uklidnilo nás až kolektivní rozhodnutí, že na další podobné akce si prostě žádné mužské zvát nebudeme. Do pozvánky jednoduše napíšu, že se jedná o setkání čistě pro nás děvčata.

Přesto cítím, že je to vůči mužům jako takovým trochu nespravedlivé, protože všichni takoví nejsou. Tak třeba v Chrudimi jsem vedla dílnu poezie, na kterou přišli tři úžasní místní básníci, se kterými byla skvělá domluva. Chromozom Y automaticky neznamená, že byste nebyli schopní či ochotní otevřít svoji duši a vyladit se na vlnu těch ostatních, ať už to jsou muži nebo ženy. Ale přece jen – chtělo by se mi napsat, že JEŠTĚ, neboli že je to jakýsi relikt či rudiment patriarchátu – si asi někteří muži ve společnosti samých žen připadají hned jako pašové v harému, nebo kohouti v hejnu slepic.

Jo a mimochodem – Literát nakonec tu dečku v kavárně zapomněl. Takže to dobře dopadlo.             

 

Autor: Eva Hauserová | sobota 13.12.2008 15:21 | karma článku: 17,39 | přečteno: 2044x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.