Sláva, jde to i beze mě!

15. 03. 2017 10:13:04
Roky úporného tahounství v neziskovce začínají přece jen nést ovoce. Je opravdu úžasný pocit, když vidím, jak lidé přicházejí s vlastními nápady, realizují je a já u toho vůbec nejsem potřeba.

Říká se, že na to, aby se zaběhla nějaká praxe, podnikání nebo v podstatě jakákoli aktivita – to jest, aby si na ni lidi zvykli a všechno získalo vlastní „setrvačný moment“ - je potřeba asi pět let. Určitě existují výjimky, pokud jde o něco výrazně atraktivního, výrazně vystihujícího ducha a potřeby doby, a navíc jednoduchého k pochopení a realizaci. Pak to jde mnohem rychleji, viz třeba hnutí komunitních zahrad nebo pečení kváskového chleba. Ale většinou je to pět let a v našem případě se to potvrzuje!

Po pěti letech vyčerpávajících snah o resuscitaci váznoucích aktivit, tahounství a překonávání spousty komplikací a překážek, kdy jsem si často zoufala, že jsem na to skoro sama (což jsem, pravda, nebyla, ale spolupracovníků bylo opravdu málo), a kdy jsem pokračovala asi jen z jakési vrozené zaťatosti a houževnatosti (přece to nevzdám – a kromě toho by zrušení organizace bylo pracnější a složitější nežli pokračovat), to konečně začíná krásně jít samo i beze mě! Nechci to zakřiknout, ale ten pocit, že je člověk nahraditelný, je prostě nádherný a musím se tím pochlubit a sdílet to.

Stánky, přednášky a jiné šíření osvěty

Tak kupříkladu pražský NGO Market. První rok, tuším že 2013, jsem byla na stánku od rána do večera úplně sama a skončila jsem úplně vyčerpaná a vyklepaná. Každým rokem se to ale o trošku zlepšilo a teď je dobrovolníků dostatek. - Mezitím naši Brňáci pravidelně zvládali stánek na Den Země, ale Brno je daleko a v Praze jsem zpočátku byla opravdu prakticky jako kůl v plotě.

Zrovna tenhle víkend se v Praze konala velká konference o přírodním stavění, kde jsme měli stánek s knížkami – a zájem o službu u něj byl ohromný, hlásilo se víc lidí, než bylo potřeba, a já jsem tam nešla vůbec! Hurá!

Tradičně každým rokem v listopadu, když skončí vegetační sezóna a lidé mají přece jen víc času, pořádáme na Toulcově dvoře konferenci. Letošní téma – Permakulturní dům – nám přitáhlo nečekaný nápor zájemců, který jsme zvládli díky výbornému týmu dobrovolníků zorganizovaných Ájou. Klapalo všechno, prodej našich tiskovin, vybírání vstupného, poskytování informací... a Dáša u prodejního stánku perlila, vždycky to dělá s ohromnou vervou a gustem.

Úplná novinka, mimořádně povedená, byla letošní lednová akce „permakulturní šalina“ v Brně – a to díky Katce, která to vzala energicky do ruky, dotáhly s grafičkou Markétou krásnou prezentaci do galerijní tramvaje (což je zase povedený program města Brna pro neziskovky, kdy mohou po dobu jednoho měsíce využít jednu tramvaj pro propagaci svých aktivit) a společně jsme uspořádali velmi příjemné křtiny „permakulturní šaliny“ přímo na kolejích a potom v podvečer komorní setkání se založením první brněnské semínkovny, což se dostalo i do místního tisku.

Další úplně novou akci – populární a určenou nejširší veřejnosti – si iniciativně vymyslela a zrealizovala Dáša. Jmenovala se Jarní permakulturní nakousnutí a konala se v neděli po naší sobotní valné hromadě, aby lektoři, kteří v sobotu přijedou, byli rovnou využití i v neděli. Na téhle akci jsem nebyla, protože jsem učila kurz, ale dopadla dobře a všechno klaplo. A to i navzdory tomu, že hlavní organizátorka Dáša nakonec zrovna byla v nemocnici, ale ostatní si rozdělily úkoly - Martina koordinovala, dvě Aleny, Ivana a Jana si přibraly za Dášu lektorování... a výsledek byl skvělý. Škoda, že jsem se tam nemohla aspoň na chvíli podívat...

Kurzy, přednášky a „ouřad“, neboli kancelář

„Vlajkovou lodí“ permakultury je celosvětově uznávaný kurz PDC (Permaculture Design Certificate), který trvá dva týdny, ale může se učit třeba v několika víkendech. Loni jsem podnítila a zorganizovala jeho vůbec první konání v Praze, letos ho učíme podruhé (dokonce běží dva takové kurzy současně) a snad tu zapustí kořeny natrvalo a stane se z něj tradice. Letošní hlavní lektorka Denisa studovala u předních světových permakulturních hvězd a je to znát!

Mezinárodní kurzy už organizovat nezvládám, ale nevadí: vlastní iniciativu vyvíjí Adéla, která se za ČR účastní evropského projektu „Permakultura a děti“ a z toho jí přirozeně vyplynulo zorganizování mezinárodního kurz sociokracie v Praze s britským lektorem Rakeshem, s nímž se v rámci projektu seznámila. Pak je tu Katka, která kamarádí s dalším britským lektorem Tomasem a organizuje jeho kurzy. Ten u nás učil PDC už v roce 2015 a letos přijede znovu na dílnu o jedlém lese.

Taky se objevila nová aspirující lektorka Ivana, jejíž specializací je téma městského pěstování jídla, Vrhla se do toho s vervou a důkladnou přednášku měla třeba teď na jarní výstavě Minervy.

Po několika letech (kdy se věnoval stavbě domu) se nám znovu přihlásil jako lektor Honza, s tím, že prý slyšel, že k nám přišli schopní lidé... jooo! Mám pocit, jako by se to všechno odrazilo od země a vzneslo se. No ale abych to s jásáním nepřeháněla... samozřejmě máme problémy a na ledacos nám pořád chybí lidé.

Osobně jsem v posledním roce nejvíc trpěla tím, že jsem musela zastupovat hospodářku. Na kancelářské záležitosti, šanony, smlouvy, faktury, finance a podobné věci fakt nemám buňky. No a stala se úžasná věc - hospodářka Jitka se nám přihlásila sama, ve své občanské profesi je to účetní a je to skvělá a iniciativní žena! Sláva!

Během loňského roku také náš on-line obchod zakotvil po dvojí změně manažerky v rukou Dáši, která to dělá opravdu s chutí a vnáší do toho vlastní iniciativu.

No a já rozhodně nesedím s rukama v klíně – právě teď organizuju mezinárodní konferenci Permakulturní farma, podpořenou visegradským grantem, a pánbůh se mnou, je to pěkný nával práce a otázek a problémů k řešení. Ale už máme dobrovolníky, kteří s organizací akce pomohou, a také mám lidi, kteří mi poradí s financemi, což je velká úleva.

Kdo jsme a kam směřujeme

Lidé, kteří k nám přicházejí zvenku, třeba naše nová členka Adéla nebo naše grafička Markéta, nás upozorňují, že máme dost nejasnou a nečitelnou vizi a poslání. Našeho nového člena Vaška tohle téma velmi zajímá, píše o něm články a překládá materiály z angličtiny. - Určitě je pravda, že nám chybí přesnější směřování a spolu s ním i nějaký jasný a úderný slogan, něco jako „tvoříme lepší permakulturní svět“, „permakultura na světové úrovni“, „vypěstujte si hojnost“, „zdravé jídlo, zdravé bydlo“... teď si dělám trochu legraci, ale záleží, na co a na koho se zaměříme. Budeme na tom společně pracovat a už se na to těším.

Sama bych to zvládla jen těžko. Mám vizi až moc střídmou, střízlivou a jednoduchou – dál vyvíjet všechny dosavadní aktivity na stoupající úrovni a pomáhat tak inkubovat udržitelný, ekologicky příznivý, slušný a neagresivní svět, kde peníze nehrají primární roli... respektive kde má největší hodnotu životní pohoda, vyváženost systémů, harmonie lidí i přírody... tak nějak.

Mimochodem, to je mi podobné: „Jaká je vaše vize?“ - „Systémová vyváženost.“ Fakt dobrý :-)

Autor: Eva Hauserová | středa 15.3.2017 10:13 | karma článku: 28.66 | přečteno: 725x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.58 | Přečteno: 526 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...