Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zavřeniny: jak to, že fungují?

2. 07. 2015 9:15:27
Pojem „zavřeniny“ jsem v poslední době uslyšela z různých ekologicko-alternativních stran. Jde o sklenice s neprodyšně uzavřeným ovocem, které u nás propaguje Petr Hájek, a vyznívá to skoro jako spirituální a mystická záležitost.

S metodou přišel Vladimír Megre v knihách o Anastazii. Zdá se, že zavřeniny jsou takovou laskavostí prokazovanou samotou Matkou Přírodou, která nás chce zásobit ovocem na zimu, ale trestá nás, pokud bychom chtěli příliš zasahovat a například neuzavřeli plody ihned po nasbírání, ale krájeli je, skladovali, umývali, odstopkovávali apod. - pak metoda přestává fungovat a ovoce se zkazí.

Jak je to možné?

Pokusím se to rozebrat čistě s pomocí selského rozumu a školní chemie.

Tak zaprvé: co se s ovocem stane, když ho necháme volně na vzduchu?

Zkazí se, a to převážně octovým kvašením (o které se přičiní bakterie rodu Acetobacter), které je aerobní, tj. potřebuje kyslík. Částečně možná nastane i alkoholové kvašení (za které mohou kvasinky), což je ovšem anaerobní proces (nesmí u toho být kyslík).

A teď: co se stane, když uzavřeme přístup vzduchu i všeho ostatního a nasbírané ovoce neprodyšně uzavřeme?

Lepší šanci má alkoholové kvašení, ale myslím si, že tenhle proces při nepoškozených slupkách ovoce brzy ustane z jednoduchého důvodu – nemá dostatek vody. Tuhle hypotézu podporuje i fakt, že ovoce pokrájené nebo vlhké podlehne rozkladu, tj. zkvasí úplně, a protože na místě činu nejsou jen kvasinky, ale i všelijaké další mikroorganismy, nebude výsledek nijak vábný.

Pak mě napadlo, že ve hře může být ještě etylen. Je to plynný rostlinný hormon produkovaný zrajícím ovocem, který povzbuzuje právě procesy zrání. Oxid uhličitý, který se uvolňuje při alkoholovém kvašení, účinnost etylenu tlumí, pokud by se ale etylen ve sklenici nahromadil, mohl by působit stárnutí pletiv (blednutí, hnědnutí) a uvolňování fenolických sloučenin – tady jsem nedohledala, jakých přesně, ale některé rostlinné fenoly působí baktericidně a jiné chrání rostliny před býložravci, protože jsou jedovaté. Z toho, co sám Petr Hájek o zavřeninách říká, vyplývá, že nevypadají zrovna krásně a ani chuťově to nejsou žádné lahůdky a potřebují dochucení třeba medem, takže se vtírá otázka, co v nich je přesně obsaženo.

No nevím. Na jednu stranu se chráníme před všelijakými uměle dodanými „éčky“ v jídle, a na druhou stranu pojídáme koktejly neznámých látek v dobré víře, že co je přírodní, to nám nemůže uškodit. Nechce se toho ujmout nějaký specialista vládnoucí metodami jako plynovou chromatografií a pořádně zavřeniny prozkoumat?

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 2.7.2015 9:15 | karma článku: 14.73 | přečteno: 4330x

Další články blogera

Eva Hauserová

Proč nejsem veganka

Přiznávám, že se vegankou asi nikdy nestanu, i když uznávám planetární prospěšnost veganství, a pokusím se vysvětlit své důvody.

13.10.2017 v 8:59 | Karma článku: 13.40 | Přečteno: 733 | Diskuse

Eva Hauserová

Ostrovy uprostřed civilizace

Jak tak jezdíme po různých permakulturních projektech, navštívili jsme i jeden ostrovní systém. To je dům naprosto nezávislý na okolí, co se týče inženýrských sítí, na jaké jsme z civilizace zvyklí.

5.9.2017 v 8:05 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 335 | Diskuse

Eva Hauserová

S malým Felixem do Kadaně

Vůbec poprvé jsem se se svým vnoučkem vypravila na dvoudenní výlet. Užila jsem si to a doufám, že on taky!

24.7.2017 v 8:29 | Karma článku: 24.43 | Přečteno: 490 | Diskuse

Eva Hauserová

O stromech trochu příliš populárně

Kniha Petera Wohllebena Tajný život stromů je prý světovým bestsellerem. Pro mě bylo poněkud těžké se do ní začíst, a to pro její pouťově-vyvolavačský tón. Přitom její obsah vůbec není špatný!

23.6.2017 v 8:49 | Karma článku: 13.38 | Přečteno: 322 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

Přeměna

Nového manžela Rona si pani Jana přivedla tehdy, když už byla její dcera Katka vdaná za mého nevlastního syna. Ron byl naprostým opakem temperamentního kubánce, který byl Katky táta.

20.11.2017 v 18:18 | Karma článku: 9.20 | Přečteno: 291 | Diskuse

Daniela Bulířová

Proč je důležité mít se rád?

Mít se rád...něco tak prostého, přirozeného, chtěného, toužícího, radostného, vrozeného a přesto pro některé z nás tolik složité, zamotané, nemožné, neuskutečnitelné, zraňující.

20.11.2017 v 8:48 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 248 | Diskuse

Ivana Dianová

Krysa v mé ložnici

Zachraňuju. Každou chvíli někoho. Už od mala. Nevím, jak je to možné, ale potřebný mé péče se vždy objeví u mne, kdyby kolem stálo sto dalších lidí, potenciálních zachránců. A kdyby ne, najdu si ho sama. Možná je to nemoc?

18.11.2017 v 12:19 | Karma článku: 20.34 | Přečteno: 515 | Diskuse

Alena Suchopárová

A už jsme v hrsti Ďáblova oka.

Před lety do našeho domu uhodil blesk. Vyprávění o tom, jak jsme pojišťovně dokazovali, že udeřil do osmi předmětů najednou, je možná také dobrá historka pro blog, ale dnes to bude o něčem jiném.

17.11.2017 v 21:21 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 779 | Diskuse

Veronika Horáčková

Týden 45: 23 hodin ve Wroclawi

Minulý týden jsem se svým drahým podnikla dvoudenní výlet do polské Wroclawi. Musela jsem přitom překonat fobii z cestování autobusem a absolvovat pětihodinovou cestu tam a zase zpět.

17.11.2017 v 20:54 | Karma článku: 8.34 | Přečteno: 348 | Diskuse
VIP
Počet článků 285 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2529
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, www.hauserova.cz.Pořádám dílny tvůrčího psaní, viz www.tvurci-psani.cz, a také radím s pořizováním téměř bezúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Pracuji v neziskovce Permakultura (CS), viz www.permakulturacs.cz.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.