Linec na víkend

3. 11. 2014 9:31:06
V poklidně spořádaném, půvabném městě v Horních Rakousích můžete strávit příjemný víkend. Jaké to tam bylo...

Rádi podnikáme víkendové výlety do nějakého snadno dostupného cizího města (baví nás sledovat kulturní rozdíly proti Čechám, i když jsou malé) a už jsme takto zhlédli Vídeň, Berlín, Varšavu, Norimberk, Mnichov a Řezno. Tím pádem tentokrát padla volba na Linec. Turisticky atraktivnější by asi byl Salcburk, ale přece jen leží o dost dál a my jsme nechtěli opustit na moc dlouho naše dvě kočky. Totiž – v minulosti se o ně starala moje matka, která je teď ale v domově seniorů, a i když je chodila pravidelně krmit kamarádka, přece jen duševně trpěly, hrozně na ni prý mňoukaly a po našem návratu působily opravdu duševně rozhozeně... takže se ukázalo, že naše obavy byly oprávněné... ale dost už o kočičkách a zpátky k Linci.

Je to nevelké město, které se báječně hodí k bloumání, procházkám a návštěvám galerií, muzeí, kaváren a hospůdek. Pokud byste tam jeli s dětmi, určitě je dobře zabavíte v Ars Electronica Center (interaktivní expozice, technologie, animace, počítače...) nebo na kopečku Pöstlingberg, kde se nabízí projížďka Grottenbahn – vláčkem po strašidelné jeskyni, nebo i v muzeu na zámku nad městem (Schlossmuseum), tam jsme ale nezamířili. Prošli jsme moderní galerii na břehu Dunaje Lentos Kunstmuseum a zemskou galerii (Landesgalerie Linz), kde byly výstavy například na téma „Čistá voda“ (poněkud didaktické zaměření, ale některá díla mě uchvátila), nebo úžasných kreseb fantastických příšerek od Alfreda Kubina. Kupodivu se mi začalo až stýskat po úplně klasických galerijních expozicích, kde jsou stěny plné obrazů seřazených hezky chronologicky a kde se poučíte, co se tak v dané zemi a v jakém období historie malovalo. Tady mají i ve stálých expozicích výtvarná díla kolem sebe velmi mnoho prostoru a jsou řazena tematicky, jako například autoportrét z 19. století vedle autoportrétu z roku 2013. Má to něco do sebe, ale spíš bych uvítala kombinaci obou přístupů. Těšila jsem se na obrazy od Schieleho nebo Kokoschky a nějaké jsem viděla, ale tuším, že v depozitářích se jich skrývá daleko víc.

Moc hezká a relaxující byla místní botanická zahrada, ležící mimo centrum. Na konci října už mělo hodně rostlin „sbaleno na zimu“, ale zahrada je nádherně členěná, má množství jezírek, skalních partií i lesní divočiny a je obdivuhodné, kolik různých biotopů se na jejím pozemku podařilo vytvořit.

Hodně pitoreskní je Zahnmuseum, muzeum zubařství, situované hned u hlavního náměstí. Je „samoobslužné“ - vstoupíte tam po stisknutí zvonku a nikdo vás nekontroluje. Pokrývá celý zubařský obor včetně protéz či rovnátek od starověku po dnešek. K vidění tu jsou historické zubařské nástroje, vrtačky a celé vybavení ordinací, a také nejrůznější modely zubů, jejich anomálií a nemocí. Tak například jsem se radovala, že na přesném naturalistickém modelu konečně vidím, jak vypadá takový zubní váček, ale můj přítel zbledl a evidentně to na něj bylo moc...

Ve svých plánech na víkend počítejte s tím, že v neděli je v Linci všechno, ale opravdu všechno zavřeno, a to včetně supermarketů typu Lidl a naprosté většiny restaurací. Něco k snědku samozřejmě najdete, ale výběr je velmi omezen. My jsme zašli do nákupního centra Arkade do mongolské grilovací restaurace, která je částečně samoobslužná a částečně vám na požádání ugrilují vybrané maso, a byl to zajímavý exotický zážitek. Skvělé jsou pochopitelně kavárny (inu Rakousko), jablečný štrůdl a Linzertarte, který se dost liší od naší představy o lineckém koláči: mezi dvěma vrstvami tmavého těsta, o něco vláčnějšího než naše linecké, je ovocná náplň, nahoře poleva a vše je ještě posypáno plátky mandlí. Ve všední dny se vyplatí využívat levná obědová menu, báječně jsme si pochutnali třeba v indické restauraci.

Z místních výrobků mě nejvíc zaujaly dirndly, od kterých jsem se nemohla odtrhnout – obdivovala jsem je už v Bavorsku. Kdybychom my stylizovali naše národní kroje, vyšlo by nám z toho něco velmi podobného, a je mi upřímně líto, že to neděláme a dirndly nenosíme! Našim slovanským postavám by asi lichotily ještě víc než těm germánským, je v nich něco archetypálního a pokládám je za univerzálně slušivé – ve svých nositelkách vyvolají na povrch jejich ženskou stránku. Nicméně jsem se ovládla a dirndl jsem si nekoupila, jelikož opravdu nevím, kam bych si ho mohla vzít.

V Linci je příjemné i to, že na každém kroku najdete české nápisy, například v turistickém centru na hlavním náměstí je v češtině připravena brožurka slující „Linz.pozměněn, město zážitků“ - ano, zní to trochu divně, poopravila bych to na „Proměny Lince“ nebo „Linec jinak“, ale uvnitř jsou všechny náměty pro turisty popsány vcelku dobrou, jen mírně šroubovanou češtinou.

Celému zážitku dodává rozměr navíc Dunaj, široký, rychle se valící a protékající přímo středem města. Plaví se po něm výletní lodi a lemují ho malebné parky a přírodní partie (zřejmě suché poldry pro případ záplav), skýtající velice hezké poklidné procházky. Náš hotel ležel hned u Dunaje, z pokoje jsme na něj měli vyhlídku a každé ráno jsem si chodila zaběhat na náplavku s místními joggery a pejskaři. Tím získal tenhle „městský“ víkend ještě prvek čerstvého vzduchu a pohybu.

Autor: Eva Hauserová | pondělí 3.11.2014 9:31 | karma článku: 10.27 | přečteno: 733x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 83 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 496 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 236 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...