Sto a jeden způsob, jak provádět podivný sex

Kniha Libidárium, nesoucí podtitul Pronikavě lascivní román, od amerického autora Nicholsona Bakera nabízí ohňostroje erotických fantazií, vesměs naprosto šílených a ohromujících novými a novými groteskními variacemi. V češtině nedávno vydalo nakladatelství Argo.

Vlastně to vůbec není román v běžném smyslu, spíše řetězení historek, kdy se noví a noví protagonisté vydávají bizarními vstupními portály do Libidária a zažívají v něm nejfantastičtější sexuální dobrodružství. Ostatně Nicholson Baker prý ve všech svých dílech na konvenční zápletky kašle a v tomto případě to opravdu není podstatné. Postavy obvykle ztratíte z očí ve chvíli, kdy dosáhnou nějakým velmi bizarním způsobem orgasmu, a některé později potkáte znovu.

Čtení o sexu, nebo třeba erotické scény ve filmech, mě obvykle spíš nudí, takže jsem neočekávala, že mě tahle knížka bude zvlášť bavit. Tím příjemněji jsem byla překvapená, protože autorovy extravagantní nápady dosahují prostě neuvěřitelného rozpětí a dost často jsem se nad knížkou chechtala nahlas. Ocitnete se na jakési horské dráze šíleností. Všechno začíná tím, že Shandee najde oddělenou, nicméně živou a eroticky velmi aktivní ruku, které se vzdal muž jménem David výměnou za obří penis. Dál v textu potkáte například svůdnou ženu, která sedí u baru a mezi řečí snese stříbrné vejce, nebo extrémně zmenšenou ženu, která se klube muži z penisu. Negativní hrdinka se jmenuje podle svého hobby Klitořízka. Různé části těl a třeba i tetování se mohou předávat z jednoho člověka na druhého, často mezi mužem a ženou, což je zdrojem zajímavých a zvlášť pikantních zážitků.

Po genderové stránce je kniha myslím velmi v pohodě, ženy si užívají úplně stejně jako muži, a pokud by jim mužská psýcha vadila, klidně i s mužským tělem zbaveným hlavy. S podobnými zásahy musí muži na omezenou dobu souhlasit, pokud se v Libidáriu příliš zadlužili. Cituji, jak jednomu takovému muži vysvětlují, co s ním provedou: „Na konec páteře vám nasadíme takový uzávěr a s jeho pomocí přenastavíme nervovou soustavu. Vaše tělo bude moci do omezené míry myslet, a to páteří, penisem a varlaty. Vlastně i na zadku budete mít mentálně aktivní nervová zapojení.“ Další citát - Daggett se nesmí podívat žádné ženě na prsa, nebo by se mu stalo tohle: „Přišli by sem dva bezhlaví pochopové a odvedli by mě s sebou na dočasnou kastraci. Varlata by pak dali do takové síťované taštičky do speciální nádrže na kraby napuštěné výživným ionizovaným roztokem.“ Úžasná je scéna, kdy jedna ze sexuálně nadržených protagonistek provozuje se svým partnerem oboustranné masturbační hrátky a neustále volá manželovi a popisuje mu, že mu není nevěrná, ale že si nemohou pomoci a neubrání se například hrátkám se šroubovákem navlečeným v prezervativu… a tak dále.

Na působivosti a šťávě knihy má lví podíl i kongeniální překlad Boba Hýska – pociťovala jsem čirou lingvistickou radost z toho, kolik barvitých synonym pro různé sexuální orgány, činnosti a další související věci dokázal vymyslet! Určitě nad tím budete žasnout i vy.

Tím vším rozhodně nechci říct, že by výsledek byl nakonec asexuální, čistě groteskní a parodický – to vůbec ne. Z textu je patrná radost a verva, s jakou byl zplozen, příjemně vám pošimrá nervová zakončení v těle a probere k životu vaše libido, i když jistě ne tolik jako afrodisiakum z vousu krále Bohuslava. Co to je? No to se dočtete jedině v Libidáriu…

 

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 7.11.2013 10:04 | karma článku: 12,88 | přečteno: 2011x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,35

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04

Eva Hauserová

O indiánské spiritualitě

17.4.2023 v 8:11 | Karma: 7,51

Eva Hauserová

Zápisky infantilní babičky

22.12.2022 v 8:33 | Karma: 15,67

Eva Hauserová

Půda očima permakultury

9.11.2022 v 9:13 | Karma: 12,37

Eva Hauserová

Temná ruská chapadla

16.8.2022 v 9:51 | Karma: 29,70

Eva Hauserová

V Dubaji na EXPO 2020

14.3.2022 v 7:57 | Karma: 12,11
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.