Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sto a jeden způsob, jak provádět podivný sex

Kniha Libidárium, nesoucí podtitul Pronikavě lascivní román, od amerického autora Nicholsona Bakera nabízí ohňostroje erotických fantazií, vesměs naprosto šílených a ohromujících novými a novými groteskními variacemi. V češtině nedávno vydalo nakladatelství Argo.

Vlastně to vůbec není román v běžném smyslu, spíše řetězení historek, kdy se noví a noví protagonisté vydávají bizarními vstupními portály do Libidária a zažívají v něm nejfantastičtější sexuální dobrodružství. Ostatně Nicholson Baker prý ve všech svých dílech na konvenční zápletky kašle a v tomto případě to opravdu není podstatné. Postavy obvykle ztratíte z očí ve chvíli, kdy dosáhnou nějakým velmi bizarním způsobem orgasmu, a některé později potkáte znovu.

Čtení o sexu, nebo třeba erotické scény ve filmech, mě obvykle spíš nudí, takže jsem neočekávala, že mě tahle knížka bude zvlášť bavit. Tím příjemněji jsem byla překvapená, protože autorovy extravagantní nápady dosahují prostě neuvěřitelného rozpětí a dost často jsem se nad knížkou chechtala nahlas. Ocitnete se na jakési horské dráze šíleností. Všechno začíná tím, že Shandee najde oddělenou, nicméně živou a eroticky velmi aktivní ruku, které se vzdal muž jménem David výměnou za obří penis. Dál v textu potkáte například svůdnou ženu, která sedí u baru a mezi řečí snese stříbrné vejce, nebo extrémně zmenšenou ženu, která se klube muži z penisu. Negativní hrdinka se jmenuje podle svého hobby Klitořízka. Různé části těl a třeba i tetování se mohou předávat z jednoho člověka na druhého, často mezi mužem a ženou, což je zdrojem zajímavých a zvlášť pikantních zážitků.

Po genderové stránce je kniha myslím velmi v pohodě, ženy si užívají úplně stejně jako muži, a pokud by jim mužská psýcha vadila, klidně i s mužským tělem zbaveným hlavy. S podobnými zásahy musí muži na omezenou dobu souhlasit, pokud se v Libidáriu příliš zadlužili. Cituji, jak jednomu takovému muži vysvětlují, co s ním provedou: „Na konec páteře vám nasadíme takový uzávěr a s jeho pomocí přenastavíme nervovou soustavu. Vaše tělo bude moci do omezené míry myslet, a to páteří, penisem a varlaty. Vlastně i na zadku budete mít mentálně aktivní nervová zapojení.“ Další citát - Daggett se nesmí podívat žádné ženě na prsa, nebo by se mu stalo tohle: „Přišli by sem dva bezhlaví pochopové a odvedli by mě s sebou na dočasnou kastraci. Varlata by pak dali do takové síťované taštičky do speciální nádrže na kraby napuštěné výživným ionizovaným roztokem.“ Úžasná je scéna, kdy jedna ze sexuálně nadržených protagonistek provozuje se svým partnerem oboustranné masturbační hrátky a neustále volá manželovi a popisuje mu, že mu není nevěrná, ale že si nemohou pomoci a neubrání se například hrátkám se šroubovákem navlečeným v prezervativu… a tak dále.

Na působivosti a šťávě knihy má lví podíl i kongeniální překlad Boba Hýska – pociťovala jsem čirou lingvistickou radost z toho, kolik barvitých synonym pro různé sexuální orgány, činnosti a další související věci dokázal vymyslet! Určitě nad tím budete žasnout i vy.

Tím vším rozhodně nechci říct, že by výsledek byl nakonec asexuální, čistě groteskní a parodický – to vůbec ne. Z textu je patrná radost a verva, s jakou byl zplozen, příjemně vám pošimrá nervová zakončení v těle a probere k životu vaše libido, i když jistě ne tolik jako afrodisiakum z vousu krále Bohuslava. Co to je? No to se dočtete jedině v Libidáriu…

 

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 7.11.2013 10:04 | karma článku: 12,88 | přečteno: 2011x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.