Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

(I) Jako člověk, který jezdí do Egypta dlouhá léta, jsem si váš článek přečetl s velkým zájmem a vysoce ho oceňuji. Popis je přesný a odpovídá realitě: tak to prostě v Egyptě funguje. Přesto si dovolím přičinit několik postřehů.--- Hotely řetězce JAZ patří v Egyptě k těm lepším (a dražším); k výběru jednoho z nich vám tedy dodatečně blahopřeji, stejně jako ke korálové lokalitě.---K ruchu na Ruzyni v noci. Terminál 1 je kolem půlnoci a později samozřejmě plný lidí, protože tou dobou odlétá několik letadel směr Řecko nebo Blízký východ. Např. dnes (12. 6.) mezi 23:45 a 01:55 1x Tel Aviv, 3x Marsa Alam a 2x Hurghada (do Šarmu, jak víte, se denně nelétá). To je zaokrouhleně 6x200=postupně v relativně krátkém čase1200 turistů v prostoru odbavení terminálu T1. ---Nemyslím si, že rozestavěné stavby v Šarmu, ale také třeba v Tabě a právě tak „na druhém břehu“ – v Hurghadě i Marse Alam jsou dědictvím covidu; tento jev sleduji v Egyptě už od roku 2006 a příčin má víc.---Pokud Vaši kamarádku zarazilo, že drtivou většinu personálu tvoří muži, tak teď už to ví. Takto to v některých zemích muslimského Orientu, jmenovitě v Egyptě, prostě chodí.---K větší přítomnosti Rusů. To zase souvisí s teroristickým útokem proti ruskému letadlu odlétajícími s turisty z Šarmu do Petrohradu, které se na konci října 2015 zřítilo nedlouho po startu; zahynulo 224 lidí. Putin okamžitě zakázal všechny lety ruských strojů do Egypta a zpět, dokud Egypťané nezlepší bezpečnostní režim na svých letištích dle ruských požadavků. Egypt se snažil (odtud také zpřísnění bezpečnostních kontrol na letištích v Egyptě, někdy až na úroveň absurdity), Moskva si ale dávala na čas. Až se konečně uvolila: v roce 2018 byly povoleny lety pouze do Káhiry a teprve v létě 2021 do Hurghady a Šarm aš Šajchu. Proto je Rusů v těchto dvou oblastech (opět) relativně hodně, v Marse Alam jsem jich zaznamenal nepoměrně méně. Nevím jak teď, ale před únorem 2022 létali do Marsy například přes Varšavu. A kde jsou Rusky, tam je mumraj.

1 0
možnosti
Foto

(II) Animační programy, toť nedílná součást zábavy každého hotelu, zcela normální úkaz. Problém nás starších je v tom, že po celodenní aktivitě v moři, případně slunění v horku, a také díky tomu, že se stmívá o poznání dříve než u nás, je člověk po večeři zralý akorát tak na lůžko.---Pokud jde o poslední odstavec: pokud proti plavcům vyjíždějí rybičky, tak rozhodně nechtějí nikomu nic signalizovat. Právě takový kněžík, dle mého pozorování jiný druh – Klunzingerův patří mezi nejzvědavější ryby; některé, pokud jsou turisty krmeny, očekávají totéž od nás, jiné vyjíždějí proto, že chrání hnízdo – to je třeba respektovat a mizet, zejména jde-li o rybu, která může ublížit (bodloci s ostrými ostny u ocasu, někteří ostenci aj.). Závěrem: výčitky svědomí mít netřeba („posluhují nám hejna egyptských hochů“). Tak jsou pravidla nastavena a z naší strany je naopak zapotřebí do Egypta jezdit a podpořit tak tamní turistický ruch a občas nějaký ten bakšiš pustit, protože ti chlapci výdělkem i přivýdělkem zhusta podporují celé rodiny. Poměr cena vs služby je pro nás výhodná – a oni nás potřebují (tak jako my „potřebujeme“ jejich nádherné moře).

1 0
možnosti
Foto

Egypt není moc drahý i pro dvě tzv.chude české babičky.Je dobré si uvědomit v jak bohaté zemi skutečně žijeme a na vše si pořád nestěžoval.Pry se v Česku důchodci mají hrozně špatně...pouze Egypt?To už je asi v Česku znak bídy.

4 1
možnosti
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.