Diskuse
Zavřeniny: jak to, že fungují?
Děkujeme za pochopení.
E52v29a 30H60a62u37s36e21r38o84v93á
Ahoj, Evi, myslím, že to zodpověděl někdo níže - je to třeba číst pozorně, diskuse se od začátku týkala zaVŘEnin, nikoli zaVAŘEnin - tedy ovoce, které se jen zavře a nezavařuje. Na facebookové diskusi někdo argumentuje, že ovoce se musí uzavřít okamžitě po utržení, protože jinak z něj vyprchají "živé étery", které ho ve sklenici zakonzervují, čili jde o terminologii z Rudolfa Steinera a já celé té věci moc nevěřím :-)
E74v20a 31N44é73m57e34t15h76o33v98á
Ahoj Evi. Tak jsem to nějak nepochopila. Doplň.
H36o93n84z91a 28N50o70v86á35k
Nějak jste tam opomenula vliv toho tepla - konec konců je to zaVAŘenina.
Já to chápu tak že vařením se zničí všechny škodlivé breberky (bakterie, plísně, ...) takže tam pak není nic co by tu zavařeninu "zkazilo". A druhý efekt vaření (resp následného chladnutí) je vytvoření podtlaku ve sklenici čímž se těsně přicucne víčko a nic kazícího se tam pak už nedostane.
Proto zavařeniny dlouho vydrží - protože uvnitř ve sklenici není nic živého co by mohlo ten kompot nebo marmeládu kvasit, rozkládat, nebo jinak ničit.
Tak jsem si to alespoň vyšpekuloval já když jsme naposled zavařovali.
T55o11m84á91š 24C30h21r63u49d60i89m44s50k12ý
Ne, to jsou zavřeniny. Dá se to do sklenice a zavře a nechá tak. Bez působení tepla. Samo se to nějak zakonzervuje a nesplesniví to.
- Počet článků 380
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2104x
Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.