Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náprava věcí lidských v praxi

Kniha Terezie Dubinové Jak napravovat svět dává nahlédnout do osudů a vnitřních světů několika desítek současných Izraelců. Vyšla loni, ale uvedení na trh – nikoli křtiny, nakonec z toho byla obřízka - mohla mít  teprve teď.

Kniha obsahuje rozhovory s pestrou škálou osobností, autorka jich vyzpovídala několik desítek a okruhy jejich působení jsou vidět z názvů jednotlivých oddílů: Občanská aktivita, Umění, Terapie a Spiritualita. Terezie Dubinová je hebraistka, často v Izraeli pobývá a materiály sbírala už v podmínkách ztížených coronavirem.

Vyznění knihy je právě opačné, než jak vypadá obvyklý image Izraele v médiích: setkáte se tu s pozitivní,i příklady lidí usilujících o vzájemné porozumění a spolupráci, s přijímáním kulturní různorodosti, tvořivostí, vytvářením harmonie a radosti. Kniha mohla vyjít díky crowdfundingové kampani, která dopadla velmi úspěšně – tohle téma zřejmě čtenáře oslovuje a chytá za srdce.

Osobně Terezii sleduji od chvíle, kdy vyšla její úžasná kniha Kořeny ženské spirituality, která se dá označit za feministickou a zasáhla mě svým specifickým tónem a stylem – žádné dualistické rozdělování a vymezování, naopak až magické vidění, rozpoznávání hlubších významů, hermeneutické propojování, směřování k moudrosti, harmonii, všechno podávané laskavým tónem… prostě to pro mě bylo opravdové zjevení.

 

Jak jsme obřezávali knižní novorozeně

Dne 25. května jsme se sešli v pasáži ČNB před kavárnou Art-n-Coffee (restaurace ještě směly mít otevřené jen zahrádky). Přišlo několik desítek příznivců, kmotři jsme byli tři. Já zřejmě za feministický okruh čtenářů, druzí dva kmotři byli hebraisté: malířka Hana Alisa Omer, která žila čtyřicet let v Izraeli a nyní pobývá na Slovensku, a Karel Hrdlička, učitel hebrejštiny a majitel cestovní kanceláře. Paní Hana konverzovala převážně hebrejsky… a naprosto se zhrozila, že by měla knihu polít vínem, což rozhodně odmítla. Místo toho navrhla obřízku! Všichni tři jsme vytáhli kapesní nožíky a paní Hana všem přítomným slovensky vysvětlila, že kniha je miminko, a jaký je smysl obřízky, která se děje (na kulturní úrovni) také u srdce a mozku... a pak opravdu uřízla kousek první prázdné stránky, zvedla ho nad hlavu a ukázala všem. My dva další kmotři jsme ji napodobili.

 

V čem je kniha jedinečná

Název slibující návody na nápravu světa se mi zdá na české poměry dost troufalý – aspoň podle mých zkušeností na vás lidé budou pohlížet skepticky nebo vás rovnou odsoudí, jakmile se pokusíte o něčem takovém mluvit. Je to zřejmě reminiscence na historii, protože vždycky, když lidem v našich končinách někdo něco vnucoval „pro jejich vlastní dobro“, to dopadlo víceméně katastrofálně. Jenže tady jde o něco úplně jiného: nic se neordinuje seshora, ale lepší svět vzniká a rozvíjí se zezdola, po kouscích, na úrovni jednotlivců a komunit. Což je podle mě cesta smysluplná a fungující. Krásně se tu rýsuje důležitost občanské společnosti a občanského a komunitního cítění: brát věci do svých rukou a začínat u sebe, ve svém bezprostředním okolí a podle vlastních sil a schopností. Velká síla knihy je v tom, že dává, jak se říká, příklady dobré praxe. A pak je tu taky skvěle vidět život v multikulturní společnosti, což je v Izraeli každodenní žitá realita a lidem se většinou daří vzájemně si porozumět, nekonfliktně sousedit a spolupracovat. Zabrousila jsem na několik webovek, které se v knize doporučují, a kochala jsem se hlavně krásnou orientálně znějící hudbou.

Osobně pro mě byly trochu nesrozumitelné rozdíly mezi ultraortodoxními, ortodoxními a konzervativními judaisty – i když mezi křesťany, a obecně mezi různými lidskými skupinami spojenými nějakou vírou nebo přesvědčením, je to asi podobné. Skupiny a podskupiny si na sebe uvalí různá náročná pravidla a předpisy a pak věnují spousty energie jejich reformování nebo diskusím o tom, jak je uplatňovat správně a co je třeba už moc dogmatické… Ale i my liberální ateisté jsme určitě svázáni spoustou pravidel a domněnek, jak věci mají nebo nemají být, a taky se s nimi pereme… jenomže to tak nevnímáme, asi jako nevidíme vlastní nos mezi očima.

Kolem těchhle věcí se ale kniha netočí. Zaznívá tu mnohohlasé poselství tvořivosti, radosti a osobního i komunitního růstu.

 

Terezie Dubinová, Jak napravovat svět, rozhovory a inspirativními Izraelci, Nakladatelství Zlatý květ, 2020

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 31.5.2021 8:06 | karma článku: 6,28 | přečteno: 145x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,35 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.