Kdoule, mišpule, ačokča… o neobvyklých plodech zahrádky

28. 05. 2021 8:27:16
Baví mě pěstovat rostliny, na jejichž názvy reagují lidé otázkou „Cože?“, jelikož netuší, co to vůbec je. Nebo také úžasem, že to může růst u nás v Čechách. Podělím se o své zkušenosti a „exoty“.

V mých tipech budou převládat dřeviny, a to stromky a keře nepříliš urostlé a nenáročné, jelikož zahrádka je malá a nízkoúdržbová. Zelenina je tu spíš popelkou, protože přece jen vyžaduje víc opečovávání a často ji sežerou slimáci nebo jiná zvířátka.

Své neobvyklé oblíbence řadím podle toho, jak moc je mám sama ráda a jak moc je doporučuju – od těch nejméně problémových a nejchutnějších po ty poměrně nejnáročnější a nejméně lákavé.

Kdoule

Dva hezké stromky, nebo spíš keře, protože se rozvětvují hned u země a nedorostly víc než do tří metrů. Je to jiná rostlina než kdoulovec, to je takový ten keř s krásnými červenými květy a droboučkými plody, které mají podobné aroma jako kdoule, ale hodí se spíš jen na provonění prádelníku.

Plody kdouloní jsou velké asi jako jablka nebo hrušky. Kdouloně jsou proti jabloním výrazně zdravější, asi nemají tolik škůdců - pardon, pojem „škůdce“ bychom my příznivci přírodních zahrad vůbec neměli používat - takže konzumentů, jelikož jsou tak vzácné. Listy i kalíškovité květy jsou okrasnější než jabloňové. Obejdou se bez řezu a každoročně plodí jako divé.

Plody se ale musí nějak tepelně zpracovat – upéct, zapéct, zavařit, často se z nich dělá kdoulový sýr, což je v podstatě takzvaná „ovocná kůže“ - usušená dřeň. Jelikož nemám sušičku, zpracovávám je jednoduše na pyré, někdy „celokdoulové“, někdy do něj přidám jablka. Může se jíst samotné jako dezert.

Jsou hodně aromatické a chuť je s ničím neporovnatelná... prostě kdoulová.

Mišpule

Zatím mladý stromek, předpokládám, že doroste tak do 5-6 metrů. Každoročně je obsypaný exoticky působícími plody, které dozrají až po příchodu prvních mrazíků – vlastně začnou být poživatelné, když zhniličkovatí. Děti je zbožňují, ale pro nás dospělé je to trochu neefektivní piplačka, malé plody se musí jednotlivě vymačkat nebo vysát a uvnitř je poměrně velká pecka.

Chutná to zhruba jako dětská přesnídávka.

Fíkovník

Doporučila bych ho tu jako absolutní jedničku, kdyby v zimě kapku neomrzal, například letos jsem musela po zimě část větví odstranit. Před zimou ho ale ničím nechráním, prostě je zasazený v teplém a slunném koutě zahrady.

Ve své domovině je to plevel, má se k světu opravdu vitálně a každoročně mohutně přirůstá, takže pokud máte omezené místo, musíte ho pořád prořezávat i z tohohle důvodu. Britské prameny doporučují omezit i jeho kořeny betonovou skruží.

Ani fíkovník nemá v našich podmínkách žádné škůdce čili konzumenty a plody jsou prostě úžasné – objevují se na větvičkách zároveň s listy a neprocházejí stádiem květu, takže potřebují žádné opylování. V teplém a slunném létě jsou slaďoučké a sklízejí se postupně od srpna do října.

Kiwi

Mrazuvzdorná popínavka s plody velkými jako angrešty, sladkými a moc dobrými, dozrávajícími na podzim. Během vegetační sezóny má bujné listoví a poskytne krásný stín, přes zimu opadá.

Mínusové body ode mě má jen proto, že když kupujete dvoudomou variantu, musíte mít kluka a holku, a mně v zahradnictví omylem prodali dva kluky. Přišla jsem na to, až když jsem po několika letech srovnala jejich květy s fotkami na internetu, a holku (doufám, že už se trefili) jsem zasadila teprve loni. Taky mám jednodomé kiwi, které už plodí, ale jen maličko a celá rostlina je daleko menší a roste pomaleji... ale to může být jen náhoda.

Náhrady borůvek

Jak známo, kanadské borůvky potřebují kyselou půdu, což se nejlíp docílí přídavkem rašeliny, a proti tomu máme my přírodní zahradníci výhrady. Navíc jsou hodně náročné na vláhu. Já už řadu let pěstuji zimolez kamčatský a muchovník. Oba tyhle keře mají modré plody srovnatelné s borůvkami a dozrávající hodně brzy, zimolez patří s jahodami k prvnímu ovoci, které se dá v časném létě zobat. Muchovník mi připadá chuťově lepší a rozhodně je hezčí – má krásné bílé květy, bobule postupně mění barvu od růžové po fialovou a listí se na podzim efektně zbarvuje.

Vytrvalá brokolice

Najdete ji také jako odrůdu Nine Star. Vytváří dužnatá poupata, která se dají jíst zasyrova, a když je neočešete, krásně bíle nebo žlutě vykvete. Není úplně vytrvalá, ale dva tři roky let vám vydrží.

Je moc dobrá a děti ji zbožňují. Bohužel je stejně jako jiné brukvovité rostliny oblíbeným cílem všemožných breberek – housenek, dřepčíků, o slimácích nemluvě, na rozdíl od následujících dvou zelenin, které nechávají různé živáčky celkem chladnými.

Batáty

Stejně jako brambory vytvoří během vegetační sezóny z jedné zasazené hlízy sedm nebo osm hlíz, a stejně jako brambory je raději pěstuji ve velkých květináčích, abych si usnadnila sklizeň. Chuť vlastnoručně vypěstovaných hlíz je nesrovnatelně lepší než kupovaných – což platí univerzálně, ve srovnání s produkcí zahrádky, kterou okamžitě zkonzumujete, je všechna zelenina v obchodě už tak nějak vyčichlá. Bonus: batát je velmi bujná liana a má moc hezké listy.

Ačokča

Jednoletá bujně rostoucí liana, která vám vytvoří hezkou svěže zelenou zástěnu. Plody vypadají trochu jako zelené papričky, ale chutnají jako něco mezi okurkou a hráškem. Na poslední místo dávám ačokču proto, že aby byly plody chutné, musíte je zachytit v hodně raném stádiu – když jsou maličké – a hned jíst. Zmiňované „vyčichávání“ je u nich velmi rychlé, pak se ovšem ještě dají tepelně zpracovávat a třeba nakládat podobně jako okurky.

Letos snad budeme mít poprvé ovoce z velkoplodého dřínu... tak jsem opravdu zvědavá. Dobrodružství zahrádkářského objevování nikdy nekončí!

Autor: Eva Hauserová | pátek 28.5.2021 8:27 | karma článku: 19.86 | přečteno: 451x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 4.97 | Přečteno: 185 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...