Strašidelní slimáci

13. 05. 2021 7:46:22
Zapršelo, oteplilo se a invaze slimáků už zase začíná! Přesněji řečeno jde o plzáky španělské. Tahle zvířátka nám jsou ze všech zahradních živáčků asi nejmíň sympatická.

Minulý týden jsem si přinesla ze zahradnictví a vysadila na záhonek rostlinu se slibným názvem záplevák – hmmm, ten by snad mohl na mé nízkoúdržbové zahrádce obstát. Načež jsem z ní druhý den našla jen oslintané pahýly.

To mě rozzuřilo.

Existuje spousta zvířátek, která mi na zahrádce něco okoušou či vysají a nijak mě to nerozhodí. Jenže španělští plzáci se vyznačují úpornou žravostí a neomylně si vybírají rostliny, na kterých mi zrovna nejvíc záleží, tedy ty čerstvě vysazené, nebo právě klíčící. To má snadné vysvětlení – mladá rostlinka nám lidem chutná také nejlépe, a oslabená rostlina, prožívající šok z přesazení, zase uvolňuje do svých tkání cukry, a tím je pak chutnější.

Asi bych už ani nemusela čtenářům připomínat, že k nám plzáci dorazili s vlnou oteplování klimatu a jako cizorodý druh nemají v naší přírodě dost přirozených nepřátel. Ale přesto se mi zdá, že se příroda jejich přemnožování brání i sama – když se objevili poprvé, tuším v roce 2015, způsobili na zeleninových záhonech úplnou katastrofu, sežrali naprosto všechno a nebylo před nimi obrany ani úniku. To už se pak neopakovalo, ale přesto jsou velmi nepříjemní a stále dychtivě čekají, co si na zahradu vysadíte nového, zajímavého a obzvlášť chutného.

Jak na ně

U větších pozemků se neomylně osvědčují kachny plemene indický běžec, ale ty potřebují plochu aspoň nějakých tisíc metrů čtverečních. Co když máte běžnou malou zahrádku u rodinného domku?

A) Přímé hubení

Lidé si vyvinuli spoustu metod hubení, z nichž některé jsou docela sadistické. Slimáky solí, přestřihávají, nabodávají, rozšlapávají, zavírají do igelitových pytlíků nebo plastových lahví a celé to pak vyhazují do popelnice... a já osobně je zalévám vařící vodou, protože mi to připadá nejrychlejší a působící obětem co nejmenší utrpení. Všechny tyhle metody ovšem vyžadují slimáky najít, případně posbírat.

B) Pasti

Co když na jejich sběr nemáte čas? Pak můžete klást různé pasti, funguje třeba slupka od melounu (ale z ní musíte slimáky včas sebrat, aby neutekli, protože za jídlem vycházejí, tedy se vyplazují, v noci), nebo mělká miska s pivem, do kterého slimáci vlezou a utopí se. Voda jim nevadí, ale i slabý alkohol na ně působí vražedně; doufám, že taková smrt v omámení je také dosti milosrdná, a loni jsem tyhle pasti neustále líčila, ale i levné pivo něco stojí, a výsledkem je tekutina s utopenými slimáky, která v kompostu velmi nepříjemně zahnívá, takže jsem ji nakonec ji musela naložit do uzavřeného kbelíku s bokaši kompostem (tam veškeré odpady zkvasí, tedy anerobně se rozloží, ale nepáchne to). Což znamená, že se mi celkově tahle metoda dost prodražila.

Letos zkouším jednoduše nastražit k záhonkům prkna, pod kterými udržuji vlhko, takže se tam slimáci přes den rádi uchylují. Do jisté míry to funguje.

C) Fyzické bariéry

Zkoušela jsem uzavírat VIP rostliny pod poklopy z PET lahví, ale slimáci stejně nějak pronikli dovnitř, nejspíš bariéry podlezli. Má nejnáročnější akce tohoto typu spočívala v nákupu dřevěných lišt, které jsem polepila smirkovým papírem a poskládala kolem záhonu. Vyšlo to o dost dráž než zmiňované pivní pasti. Efekt to nemělo žádný – myslím si, že se slimáci i v tomhle případě pod zábranami podplazili.

D) Biologické a chemické zbraně

Existují parazitické hlístice, kterými slimáky naočkujete a ony je zlikvidují; jenomže tyto přípravky jsou drahé, většinou vyprodané, jejich aplikace je poměrně složitá (terén nesmí vyschnout) a jejich působení je jen dočasné – není to tak, že byste hlísticemi snížili populaci slimáků na pozemku jednou provždy.

Chemické granule by se na přírodní zahrádce používat neměly, v ekorežimu je přípustný jedině Ferramol, což je sůl železa, která jinak (skoro) ničemu nevadí, ale ani ten neúčinkuje jako univerzální „stříbrná kulička“ řešící všechny problémy.

Slimáci jako etický problém

Hela Vlašínová ve své knize Zdravá zahrada popisuje soužití se slimáky, kde jejich stavy regulujete pouze likvidací jejich vajíček: odnášíte je na kompost, lákáte je tam, kde jsou prospěšní (kompostu prospívají, pomáhají ho rozkládat a jejich sliz je pro rostliny velmi výživný), a koncem léta jim připravíte pěkná prkna, pod která nakladou vajíčka. Pak prkna obrátíte spodní stranou nahoru, necháte na ně pražit sluníčko – a je to.

Tahle metoda je poměrně pracná a zlikviduje jen malou část slimáků, a tak se bohužel stále uchyluji k vraždění. To trápí mého staršího vnoučka, který slimáky lituje, zatímco jeho kamarádi a kamarádky je většinou pokládají za hnusné a jejich osud jim přejí.

Existuje také teorie „desátku“ - ta říká, že se s plzáky můžete domluvit na kompromisu; když se na ně přestanete zlobit a dopřejete jim nějaký podíl z úrody, vycítí to a přestanou se k vám a vašim rostlinám chovat extrémně nepřátelsky. - No, myslím, že v tomto případě člověk neoperuje se slimáky a jejich psychikou, ale se svými vlastními postoji. Ostatně jsem si mnohokrát v praxi ověřila, že jejich žravost není závislá na tom, jestli je momentálně nenávidím víc nebo míň; nejzáludnější útoky podniknou vždycky ve chvíli, kdy už pomalu zapomenu na jejich existenci. Spíše bych tedy řekla, že jsou povahy narcistní a chtějí být stále ve středu pozornosti a zájmu.

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 13.5.2021 7:46 | karma článku: 22.64 | přečteno: 581x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.81 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...