Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyberte si svoji permakulturní knížku

Uvažujete o tom, že byste se blíž seznámili s permakulturou z nějaké knihy či příručky? Pozor, v jejich tématice a zaměření jsou velké rozdíly. Tady je přehled toho hlavního, co v češtině vyšlo.  

Zásadní je, jestli vám jde čistě o zahradničení, protože permakultura má daleko širší záběr a některé knihy se zaměřují na permakulturní design obecně – tímhle způsobem můžete klidně navrhovat třeba domy nebo lidské skupiny. A knížek o přírodním zahradničení je na trhu mnohem víc než těch o permakultuře, nebo zahradnických, ve kterých se permakultura aspoň zmiňuje. Takže tady máte takovou hromadnou recenzi pro snazší orientaci.

 

1. Bill Mollison: Úvod do permakultury

„Otec zakladatel“ a „vynálezce“ permakultury vydal tuto knihu v roce 1991 a razí v ní základní pojmy a koncepty. Není tak obsáhlá jako jeho „permakulturní bible“ - takto se označuje asi tisícistránkováPříručka designéra(Designer'sManual), která v češtině nevyšla – ale spolehlivě vás provede základními permakulturními principy, přístupy,permakulturní etikou, prací spřírodnímivzory,sezónamia tak dále. Velmi dobře z ní pochopíte proces permakulturního designu.Názorně uvidíte, že permakultura opravdu není jen o zahradničení, zvláštní kapitola jevěnovánaměstským a komunitním strategiím.

Kniha vám výborně zprostředkuje permakulturní způsob myšlení, ale čtenáře někdy zklame, že názorné příklady designů, které jsou v ní uvedené, nemůžeme v ČR prostě kopírovat – pracují se subtropickou vegetací, velkým nebezpečím požárů, zato s nulovou pravděpodobností mrazů, neřeší se tu obživa lidí a zvířat v zimním období a podobně.

 

2. David Holmgren: Permakultura: Principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti

Spoluzakladatel permakultury a Mollisonův žák se snažil převést permakulturu i na akademickou úroveň a tato kniha předkládá sofistikované myšlenkové nástroje, které permakulturní obor provazují se soudobými vědeckými či kybernetickými metodami a postupy. Bohužel česko/slovenský překlad se mírně řečeno nepovedl, navíc se kniha sežene už jen v antikvariátech, ale permakulturní principy podle Holmgrena (formuloval 12 vlastních) si snadno vygooglujete v řadě článků na internetu.

 

3. Patrick Whitefield: Permakultura ve zkratce (starší vydání: Permakultura v kostce)

Anglická klasika. Poprvé vyšlo 1993, krásně jednoduché, stručné a srozumitelné, vše podstatné je tu shrnuto na stovce stránek pohlednicového formátu. Je ovšem trochu znát, že se svět od té doby vyvinul (například permakultura ve městě je chápána pouze jako pěstování jídla na balkonech a v parcích, nikoli jako udržitelné bydlení nebo komunitou podporované zemědělství). Přesto k pochycení základů postačuje.

 

4. Patrick Whitefield: Jak se dělá lesní zahrada

Rozsáhlejší anglická klasika od stejného autora, zaměřená na permakulturní zahradničení. Seznámí vás s principy a designem lesní zahrady (neboli po americku jedlého lesa), s postupy, které se typicky využívají při permakulturním pěstování, a věnuje se podrobně jednotlivým skupinám a druhům rostlin. Kniha nemá barevné obrázky a velkým množstvím černobílých nákresů, schémat a tabulek připomíná spíš skripta, je velmi přehledná. Zaměřuje se především na malé zahrádky u rodinných domů, kde je třeba šetřit místem (což je v Anglii typická situace).

 

5. Toby Hemenway: Zahrada Gaii, domácí příručka permakultury

Autor je Američan a kniha se svým charakterem liší od té předchozí: má mnoho atraktivních barevných fotek, svým nadšeným tónem dokáže strhnout i zatím nepřesvědčené zájemce a je vhodná pro začátečníky, kteří se chtějí pustit do přírodního a permakulturního pěstování.

Najdete tu důkladné vysvětlení principů přírodní a permakulturní zahrady, seznámení s postupem designu zahradních společenstev i jedlého lesa, nechybí ani řada tabulek s výběrem vhodných rostlin.

 

6. Aranya: PK design krok za krokem

Pod indickým přízviskem (které znamená v sanskrtu „les“) se skrývá anglický lektor a designér. Jde o velmi návodnou, podrobnou a názornou příručku do kapsy či do batohu, když jdete dělat design přímo do terénu – provede vás sledem jednotlivých kroků. Vhodné spíš pro pokročilejší permakulturníky, třebaže autor dobře a srozumitelně vysvětluje i úplné základy a souvislosti. Ideální doplněk ke kurzu permakulturního designu.

 

6. Masanobu Fukuoka

Revoluce jednoho stébla slámy

Slavný japonský farmář-filozof vysvětluje svůj přístup nezasahování; jde o nalezení rovnováhy systému, a pak dokážete pěstovat třeba obilí bezorebně. Z knížky nevyčtete přesné agrotechnické postupy, které byste mohli s úspěchem začít uplatňovat, spíš z ní načerpáte odhodlání začít samostatně a radikálně odlišně myslet a experimentovat. Ještě víc než v jiných permakulturních knihách je tu zvýrazněna důležitost dlouhého a vnímavého pozorování, než se do čehokoli pustíte.

 

7. Tomas Remiarz: Lesní zahrady v praxi, ilustrovaný praktický průvodce pro domácnosti, komunity i podniky

Autorem je zkušený anglický lektor, který občas učí i v ČR. Začíná širším záběrem a uvedením do souvislostí, láká čtenáře k přemýšlení nad tím, jak fungují přírodní i společenské systémy. Hlavní část knihy nás seznamuje s 18 konkrétními projekty od malých zahrádek až po mnohahektarové komunitní, produkční či výukové zahrady, které autor navštívil v Evropě a v USA a předkládá nám je jako zdroj inspirace. A to včetně fungování komunit, které projekty realizují. V závěru knihy vás provede procesem designu vašeho vlastního projektu.

 

8. Helena Vlašínová: Zdravá zahrada

Dostáváme se k našim domácím autorům, jejichž knihy přesně odrážejí místní podmínky ČR.

Tahle velmi zasvěcená, moudrá a laskavá knížka sice pojednává o přírodním a samozásobitelském zahradničení a permakultura je v ní zmiňována jen okrajově, ale její duch či filozofie – jak s přírodou v praxi spolupracovat a nebojovat s ní – je naprosto permakulturní. Zaměřeno především na pěstování polykultur, zeleniny, bylinek, jedlých plevelů a léčivek (ovocnaření tu nehledejte), obsahuje také mnoho receptů na přírodní způsoby ochrany rostlin.

 

9. Jarda Svoboda: Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku

Knihy Jardy Svobody, oblíbeného guru soběstačného a přírodního pěstování, mají schopnost vyvolat ve čtenářích nadšení a odhodlání měnit svět (a začít v malém u sebe), které autor sám ve velké míře vyzařuje a uplatňuje. Zábavným a přístupným způsobem vás provede filozofií ekozahrad, procesem designu, metodami pěstování, a poskytne dobrý přehled našich domácích druhů rostlin, především dřevin.

 

10. Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová: Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost

Kniha je obrovská co do formátu i počtu stran, obsahuje spoustu barevných fotografií a stejně obrovské množství návodů na pěstování zeleniny a souvisejících technik a postupů. Vše založeno na konkrétních zkušenostech ze „záhonoviště“ autorů. Nechybí ani kapitolka o drůbeži a psech, návody na kuchyňské zpracování produkce a kalendář prací během roku.

 

11. Edice Klíč k soběstačnosti

Monotematické brožurky vycházejí dvakrát ročně a vždy obsahují permakulturní pohled na dané téma, což je dáno tím, že je vydává spolek Permakultura CS. Nejvíc se toho o permakulturním designu pozemků dozvíte ve dvou z nich: Jak na permakulturní design aneb Koupili jsme hektar, pomoc, co s ním?(číslo 9) a Jedlý les (číslo 12).

 

12. Články Marka Kvapila na webu Potravinovezahrady.cz

Nejde sice o knihu, ale když bude článků přibývat, klidně by se z nich dala knížka sestavit. Obecné a teoretičtější informace hledejte ve starších článcích, ty novější se stále víc zaměřují především na semenaření.

 

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 22.3.2021 7:20 | karma článku: 9,07 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.