Domácí pěstování biozeleniny pro každého

2. 04. 2020 8:10:48
O knize Zahradničení bez rytí jsem slyšela samou chválu. Konečně jsem si ji přečetla a potvrzuji, že je věcná, praktická, srozumitelná laikům a velmi, velmi užitečná.

Kniha vás seznámí s daleko širší škálou postupů a poznatků, než by se zdálo z jejího českého názvu, i když jako zkratka není špatný. Původní anglický název zní „No Dig Organic Home & Garden“, takže zahrnuje i téma biopěstování a celé domácnosti. Najdete v ní podrobná vysvětlení a popisy toho, jak se obejít bez rytí (tajemství je v mulčování a v dodávání živin na povrch půdy v kompostu), ale také všeho ostatního, co potřebujete k domácímu pěstování, od vysetí semínek, předpěstování sadby, rad týkajících se vhodných kombinací rostlin v místě i v čase, přes kompostování a ochranu před škůdci přírodními způsoby, až po detailní popisy jednotlivých druhů zeleniny a jejich pěstování. To vše je proloženo kapitolami o výrobě domácích dobrot, ale také čistících, kosmetických nebo léčivých přípravků.

Naprostá většina návodů se týká jednoletých zelenin, i když vytrvalé zeleniny jsou tu ve zvláštní kapitolce zmíněny také. To je pochopitelné, protože otázka rytí (tedy důkladného podzimního přerytí záhonů) připadá v úvahu spíš při pěstování jednoletek. Nehledejte tu návody, jak bez rytí založit a udržovat lesní zahradu a ovocné dřeviny; nejsou tu zmíněny třeba ani jahody. Je to dáno tím, že autoři knihy se sami živí pěstováním biozeleniny a jsou tedy velmi fundovaní ve všem kolem její intenzivní produkce.

Kladem příručky je, že je velmi střízlivá a věcná, přiznává všechny možné zádrhele, které mohou při pěstování nastat, a nebarví věci na růžovo stylem „prostě to všechno nasijte, ono se to o sebe postará samo a budete mít hojnost“. I přesto je zřejmé, že tento způsob pěstování není pracnější než způsob konvenční (s rytím, chemickými postřiky a podobně).

Kniha je také pěkná na pohled a plná instruktivních obrázků. Jediná fotka, která by mě snad dokázala od tohoto způsobu pěstování odradit, je na straně 43 s textem: „Pastinák v zimě okousaný potkany, trpící černou hnilobou, ale i tak je pořád co jíst.“ - No, v případě globální katastrofy snad..

Co v knize nehledat

Protože je tato kniha hodně populární, nenajdete v ní „vědečtější“ nebo analytičtější vysvětlení různých otázek – například toho, proč lidé vůbec začali rýt či orat a proč si s tím v celé historii dávali takovou práci (ve hře je samozřejmě likvidace plevelů, a také uvolnění živin z mikroorganismů, které tímto zásahem v půdě zničíte). Za samozřejmost se pokládá, že pro tento způsob zahradničení musíte mít velice mnoho mulčovacího materiálu, konkrétně kompostu, a osobně si myslím, že asi nevystačíte s vlastními zdroji (ledaže by zeleninové záhonky tvořily jen malou část vašeho pozemku a zbytek zahrady by je „dotoval“ kompostem).

Dále se tu nevaruje před tím, že mulčování uhlíkatými materiály jako je sláma nebo štěpka může vést k tomu, že si mikrobi, kteří takový materiál zpracovávají, stáhnou dusík z okolí, a ten pak může rostlinám chybět. Jinými slovy, že je velký rozdíl mezi mulčováním kompostem a mulčováním slámou (čistou, bez hnoje) nebo štěpkou, které určitě nejsou srovnatelně dobrým zdrojem živin.

Je to permakultura, nebo není?

Z textu je jasné, že autoři knihy jsou seznámeni s principy permakultury a používají je, ale ve snaze o co nejintenzivnější pěstování a nejvyšší výnosy často investují víc práce a zdrojů, než by to udělal typický permakulturník, hledající „zacyklené“ a minimalistické postupy bez energetických a materiálových vstupů zvnějšku. Příkladem je hojné využívání mulčovacích a ochranných folií, netkaných textilií („flísů“), nebo tam, kde je to praktické, pěstování v monokulturách. Celkovým zaměřením a obsahem mi kniha připomíná publikace od americké autorky a pěstitelky Carol Deppe (česky vyšly její knihy „Nezdolný zahradník“ a „Tao zeleninové zahrady“), ovšem tato autorka dává kromě praktických rad větší prostor i svým filozoficko-sociologickým úvahám. Mimochodem, právě tyhle dvě knihy mi chyběly v závěrečném přehledu další doporučené četby a s nimi i vynikající příručka Hely Vlašínové „Zdravá zahrada“, kterou bych doporučila všem čtenářům Zahradničení bez rytí k doplnění informací o všech jemných přírodních kolobězích v zahradě. Všechny tyto publikace mají totožnou krevní skupinu.

Anglické reálie

Sám překladatel v doslovu upozorňuje na rozdíly mezi českými a anglickými podmínkami, především klimatickými, ale i v pěstovaném sortimentu, takže si musíte informace v knize obsažené přebírat tvořivě. Ale tak už to s překladovou literaturou chodí, a přesto je to pro nás nepostradatelný zdroj inspirace.

Musím také podotknout, že překlad knihy (z dílny Jana Bružeňáka a Sabiny Polákové) je velmi dobrý a nedrásal mě otrockými vazbami ani zjevným nepochopením originálu, což se o řadě příbuzných knih bohužel říct nedá. Snad bych jen lépe vyjasnila pojem „kypření“ - kypření je totiž povrchové rozrušení půdy, které můžeme klidně provádět, aniž bychom půdní struktuře a půdnímu životu ublížili, ale tady autoři srovnávají záhonky „bez kypření a s kypřením“ - domnívám, se, že asi šlo spíše o rytí, tedy o převracení půdy „vzhůru nohama“, které půdním organismům opravdu škodí.

Zahradničení bez rytí, Charles Dowding a Stephanie Haffery, Rybka Publishers 2019

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 2.4.2020 8:10 | karma článku: 16.77 | přečteno: 1208x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 447 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 480 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 478 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 8.15 | Přečteno: 203 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 106 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 4.51 | Přečteno: 178 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.12 | Přečteno: 263 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...