Jeden muž mezi patnácti ženami aneb Genderově nevyvážená mikulášská

13. 12. 2008 15:21:01
Pro absolventy mých literárních dílen, což jsou ve zdrcující většině ženy, jsem vymyslela mikulášské setkání se čtením povídek. Jenomže se nám tam připletl taky jeden muž...

Ten nápad vlastně inspirovala paní Eva Pallotto, taky zdejší blogerka, která nám nabídla prostory své kavárny na Havelském tržišti. Moc hezké prostředí, takové útulné. Postupně přišlo kolem patnácti autorek, povídaly jsme si, objednávaly drobné občerstvení, libovaly jsme si v ženské komunitě, která se na mých dílnách pravidelně vytvoří. Jedna z autorek vybalila krabici právě upečeného cukroví a háčkovanou dečku od kamarádky, kterou chtěla věnovat do tomboly. (Já jsem do tomboly přinesla autorské výtisky svých knih, hlavně překladových.) Navrhla jsem, že si nejdřív přečteme přinesené krátké povídky, a pak uspořádáme tombolu. Autorky se tedy pustily do čtení a vzduchem rezonovala všeobecná shoda a porozumění. Textíky vesměs nebyly špatné, a hlavně vypovídaly o tom, co zažívají a cítí dnešní ženy v rolích matek, milenek a pozorovatelek života.

Uprostřed toho všeho dorazila jedna z autorek, paní Dana, s přítelem, kterému zde budu říkat prostě Literát. V pozvánce jsem navrhla, aby si autorky, pokud chtějí, přivedly nějakého hosta, a paní Dana mě jako jediná vzala za slovo. Měli za sebou už nějakou předchozí akci a asi i pár skleniček, a tak byl Literát tak trochu rozjetý a rozpovídaný. Hlavně jsem ale cítila, že tahle situace – že totiž je jediný muž mezi patnácti ženami – ho něčím zaskočila a nutí ho k akci. Jeho mužské ego mu našeptávalo, že to přece nemůže tak nechat a jen v úloze hosta zdvořile naslouchat, případně si o svých dojmech s autorkami popovídat, až bude po čtení. Ne. Skákal svým hlubokým, silným, poněkud pitím ochraptělým hlasem čtoucím autorkám do řeči, kritizoval je z výše své profese Literáta, přičemž je dost stíral, prostě stal se okamžitě středem pozornosti – a to bohužel pozornosti dotčené, negativní, plné odporu. „Ten chlap nám to úplně zkazil!“ šeptaly mi autorky. „Bylo nám tady dobře – a jakmile se objevil mužskej, je konec!“

Ačkoli to nesnáším – fakt si nelibuju v úloze úči kárající posluchačstvo za projevy nekázně – musela jsem Literátovi dvakrát vysvětlit, že se má mírnit. Trochu to pomohlo, povídky jsme nějak dočetly a pustily jsme se do tomboly. Literát samozřejmě jako na potvoru vyhrál tu háčkovanou dečku. „To je ale blbina!“ zvolal opovržlivě. Kdo v životě nic neháčkoval, těžko ocení, kolik piplavé práce a umu je v takové dečce skryto. „A moje kamarádka ji háčkovala specielně pro naši tombolu!“ vzdychala autorka, která dečku přinesla.

Uklidnilo nás až kolektivní rozhodnutí, že na další podobné akce si prostě žádné mužské zvát nebudeme. Do pozvánky jednoduše napíšu, že se jedná o setkání čistě pro nás děvčata.

Přesto cítím, že je to vůči mužům jako takovým trochu nespravedlivé, protože všichni takoví nejsou. Tak třeba v Chrudimi jsem vedla dílnu poezie, na kterou přišli tři úžasní místní básníci, se kterými byla skvělá domluva. Chromozom Y automaticky neznamená, že byste nebyli schopní či ochotní otevřít svoji duši a vyladit se na vlnu těch ostatních, ať už to jsou muži nebo ženy. Ale přece jen – chtělo by se mi napsat, že JEŠTĚ, neboli že je to jakýsi relikt či rudiment patriarchátu – si asi někteří muži ve společnosti samých žen připadají hned jako pašové v harému, nebo kohouti v hejnu slepic.

Jo a mimochodem – Literát nakonec tu dečku v kavárně zapomněl. Takže to dobře dopadlo.

Autor: Eva Hauserová | sobota 13.12.2008 15:21 | karma článku: 17.39 | přečteno: 2044x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.79 | Přečteno: 237 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 413 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 105 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 581 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...