Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník salonní ekoložky 2: Kde brát jídlo?

První zastávka mého ekologického „auto-auditu“ se týká toho, že většinu svého jídla pořád z pohodlnosti nakupuju v supermarketu. Tenhle zažraný zvyk je dost těžké zlomit...

Upřímně se to stydím přiznat, ale je to tak: supermarket Albert mám z domu nejblíž, a jelikož pracuju doma, chodím tam nejčastěji. Nejpohodlnější na velké nákupy autem se nám jeví hypermarket Kaufland dole v Podbabě, tak tam jezdíme jednou za čtrnáct dní. K tomu jsem se obvykle tak jednou týdně přiměla zajít do obchodu typu Sklizeno či Koloniál a dokoupit pár sýrů a kousků pečiva. Mým nejrevolučnějším činem je, že jsem se letos na jaře zapojila do iniciativy KPZ (komunitou podporované zemědělství) a jednou týdně si chodíme odebírat na Letnou pytel s čerstvou biozeleninou přímo ze statku. Co se týče potravin z mé vlastní zahrádky, ty tvoří tak nejvýš tisícinu toho, co jím: jednak toho moc nevyprodukuju a jednak to nemám čas sklízet, respektive jsem na to líná.

Pro srovnání - rodina mého syna nakupuje jídlo skoro výhradně v Country Life a peče si vlastní kváskový chleba. Kamarádka si dělá jednou týdně největší nákup na farmářských trzích na Kulaťáku. No ale někdo musí taky o té ekologii psát, že – a potom člověku nezbývá čas to dělat v praxi…

Největší potíž pro mě je zřeknout se nakupování tam, kde seženu všechno na jednom místě, a místo toho své nákupy rozdrobit do více obchodů a časově je tím roztáhnout na dvojnásobek nebo trojnásobek. Že to bude o trochu dražší, to mi vadí míň než ta ztráta času. Ale co se dá dělat, musím to své příšerně neekologické líné já vybičovat k akci!

Takže jsem si vytvořila metodiku, jak na to:

1) Ideální je samozásobitelství – aha, na zahrádce momentálně mám: rukolu, pažitku, červenou lebedu (na salát), ačokču (něco mezi hráškem a zelenou paprikou), spoustu jablek (teď začínají padat, budu je budu sbírat často a vyrobím z nich pyré a zavařím), meruňky, mátu, meduňku… a brzy bude spousta rajčat! Jen je nepropást a pilně je sbírat a zpracovávat.

2) Na druhém místě jsou místní bio produkty od farmářů, nebo případně i produkty bez oficiálního certifikátu, jelikož je údajně drahý a komplikovaný a farmáři to často čistě z tohohle důvodu vzdají. Co nemáme od farmáře přímo, to by bylo dobré pořizovat v nějakém malém krámku, kam to farmář dodává.

3) Když do celého procesu vstoupí nějaký mezičlánek, který jídlo vozí na dlouhé vzdálenosti, složitě zpracovává a balí do maličkých (někdy i plastových) obalů, je to přitěžující okolnost, ale u některých potravin (jako třeba ovesné vločky a tyčinky) si tedy vyberu nejpřijatelnější variantu.

4) A konečně se bohužel nedokážu vzdát produktů, které se prostě musí dovážet zdaleka, jako čokolády, kávy a banánů, ale u těch si aspoň můžu dát závazek, že budu kupovat už výhradně jen v kvalitě bio nebo Fair Trade.

 

První zkušenosti

Od května odebíráme v rámci skupiny KPZ každé úterý velký pytel biozeleniny, o který se dělíme se synovou rodinou. Osobně je pro mě docela fuška se prokousat takovým množstvím salátu, mangoldu, zelí nebo kedluben. Obsah pytle bývá dosti pestrý, ale přece jen je obvykle některého druhu příliš a připadám si trochu jako králík. Tím spíš, že můj přítel mi pomáhá s konzumací jen málo, jelikož zrovna „salátoidy“ a „brukvoidy“ moc nemusí. Takže tenhle týden jsem například jedla kapustu s vejci, kapustovou polévku, dušenou kapustu s indickým kořením… a tak nějak to jde pořád, s tím rozdílem, že jiný týden je například zelný, mrkvový nebo bramborový. No nic, říkám si, že naši předkové asi taky vždycky jedli pořád dokola to, co se jim zrovna urodilo.

Naše sobotní farmářské tržiště – když odhlédnu od toho, že část nabízených produktů nepochází od drobných farmářů a výrobců – mě odrazuje velkou tlačenicí lidí s frontami a taky tím, že v nabídce převažují lákadla v podobě kalorických bomb, které mě osobně zas tak nepřitahují, jako koláče a uzeniny. Pak tu máme náš místní obchůdek na Hanspaulce zvaný Koloniál Mlsný medvěd, který má podobnou nabídku jako farmářské tržiště. Roztomilé retro prostředí, všechno takové domácí a v malém měřítku, a zase mňamky s milionem kalorií – drobenkové koláče, kynuté buchty, dlouhý pult uzenin, které jsou prý příšerně mňam a všichni se nad nimi rozplývají, jenomže mně uzeniny prostě nechutnají… můžu se tu zásobovat mléčnými produkty, na kterých jsem, přiznávám, docela závislá, tedy jogurty a sýry. Jenomže ke svému údivu zjišťuju, že jsem zvyklá na ty průmyslově vyrobené, dokonale hladké a bez divných příchutí připomínajících siláž nebo stáj - tedy vlastně bez chuti, takže farmářské jogurty a tvarohy mi vesměs přijdou sražené, zrnité, vypocující vodu, s pachutěmi… ale ono to tak zřejmě od přírody má být! Nastává variace na ono známé „hádání duše s tělem“ - duše ví, že tohle je správné jídlo, ale smyslové buňky (nepochybně zmatené léty konzumace supermarketového zboží) protestují. No, tohle bude určitě věc zvyku.

Zase přiznám něco, za co se stydím - poprvé v životě jsem zašla do naší dejvické pobočky Country Life. Zjistila jsem, že tam mají dostatečně pestrou nabídku, aby to připomínalo supermarket. Hurá! Docela ráda bych je podporovala, protože od svých začátků před pětadvaceti lety prosazovali biopotraviny a ekologickou udržitelnost. Ovšem háček je v tom, že své zákazníky mají ambice až hodně vychovávat: nevedou normální kafe s kofeinem (jen špaldové – ne, to fakt nebudu pít, mně jde prosím o ten kofein...), ani víno či pivo, naopak nabízejí různé exotické „zdravovýživové“ záležitosti a vymyšlenosti imitující něco jiného jako sójové granuláty, kostky a nudličky, různě ochucené šmakouny, japonské řasy, módní záležitosti jako chia semínka, fazolové či jakoby tataráčkové svačinky v malých baleních, generující kupy odpadu… Zkusila jsem zakoupit čokoládu slazenou stevií a páni, nikdy více! Na můj vkus je příšerná, no ale jednou jsem to tedy vyzkoušela. Zato tu mají skvělé jiné druhy čokolády, například s kousky kakaových bobů. Takže aspoň nějaký hřích člověku v Country Life povolí.

Že nemají maso, to mě osobně netrápí (sice nejsem vegetariánka, ale už se nepamatuju, kdy jsem maso jedla naposledy), a chybějící položky by člověk mohl doplnit v obchodech Sklizeno, kde mají i to víno. I když řetězec Sklizeno, jak známo, bere zboží i od velkých dodavatelů, a to už jsme skoro zase u těch supermarkertů, které se v poslední době snaží nabízet víc a víc biovýrobků. (Podotknu, že ze zásady fandím malým farmářům proti velkým, protože právě velcí majitelé zemědělské půdy mají nejhorší vliv na krajinu, na erozi půdy, ztráty vody a podobně; chci, aby naše krajina vypadala jako ta v Rakousku.)

size="12pt"Když to shrnu, zatím se stále vytrvale snažím nějak poskládat své nákupy, aby to všechno vyšlo ekologicky co nejlíp. Pořád si připomínám, že tady v praxi realizuju zákaznickou volbu, skoro jako bych několikrát týdně chodila k volbám „konzumerismus kontra opravdové hodnoty“. V supermarketech pořizuju jen pár položek, na jaké jsem jinde nenatrefila, a hledám, jak to eliminovat úplně. Nakupováním trávím asi dvakrát času než dřív a utrácím zřejmě o něco víc peněz, ale není to nijak katastrofální. No a můj jídelníček se řídí hlavně obsahem pytlů z KPZky.

Tak doufám, že si to všechno brzy zautomatizuju, zvyknu si a přestane mě to stát tolik duševní energie.

 

Víkendové permakulturní putování

Mimochodem minulý víkend byl úžasný a plný zážitků. S Martinou, což je koordinátorka naší sítě permakulturních projektů v ČR, jsme si zajely do Brna, odkud jsme s naší místní průvodkyní Evou Freibergovou hvězdicovitě vyjely na prohlídky tří zajímavých míst. Jedno z nich buduje sama Eva s rodinou na Tišnovsku a je v úplných počátcích, ale už se tam rýsuje pozoruhodná historická truhlářská dílna; druhý projekt je malá zvířecí farma v Nížkovicích s velkou koncentrací koz, slepic, krůt, psů, koček a dokonce jedné krávy, a třetí je velice impozantní Horní mlýn ve Křtinách (což je obec s úžasným poutním barokním chrámem od Santiniho v krásném prostředí Moravského krasu). Majitelé mlýna, Katka a Petr Jelínkovi, se zaměřují na komunitní záležitosti – ekologické tábory a pobyty, přednášky, workshopy, a protože jedno patro velkého mlýna zabírá sál, ve kterém se dá schůzovat, scházejí se tu všechny spolky z okolí… záběr Jelínkových je ohromující.

Třešinkou na dortu bylo, žev Brně jsme sehnaly přes AirB&B ubytování u republikových šampionů v pole-dance,takže jsme měly v ložnici tyč na tento sport, žebřiny a další sportovní náčiní. Do té doby jsem tušila jen mlhavě, že něco jako pole-dance vůbec existuje! Člověkprostě naráží na fascinující překvapenídoslova na každém kroku.

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 1.8.2016 8:03 | karma článku: 32,96 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,35 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.