Jarní úvahy o zahrádce… a o penězích

14. 04. 2016 9:56:55
Okna obýváku mám obložena sazeničkami rajčat, tykví a ačokči... vytěsnila jsem pokojové kytky (jsou teď chudinky ve vyhnanství v šeru opodál) i naše kočky (mohou odpočívat jinde než zrovna před oknem, i když se rády dívají ven).

Ve sklepě máme také jedno větší okno, to je teď taky obsazené a pravidelně pobíhám po schodech mezi přízemím a sklepem a zalévám a opečovávám...

Tenhle čas je pro nás zahrádkáře hektický, ale krásný. Všechno se vyvíjí a bují tak překotně, že člověk prostě nestíhá přesazovat, rozsazovat, plít, zalévat, natož se kochat všemi těmi květy cibulovin, meruněk a třešní kolem.

Zvlášť malé sazeničky, které ještě nesmějí ven do zimy, jsou roztomilé a připomínají miminka. Jen malá část se ale dočká dospělosti a vydá plody. Číhají na ně mnohá nebezpečí... přesazení ven je pro ty rozmazlence obrovský šok a mělo by se to dít tak nějak postupně, s pomalým otužováním, jenže na to bohužel nezbývá čas. Pálící slunce, sucho, plevely nebo různé hmyzy ale dohromady nepředstavují takové nebezpečí jako španělští plzáci. Skoro veškerou snahu o zachování sazenic při životě zaměřuji na ně. Čerstvě po vysazení jsou totiž pobledlé, šťavnaté a křupavé sazeničky pro plzáky naprosto neodolatelné. Přežít bez stálé lidské pomoci mohou jenom ty, které stihnou ztmavnout, ztvrdnout a obalit se nepříjemnými chlupy.

Schválně jsem se pokusila odhadnout, kolik času, energie a peněz do svých sazeniček asi tak investuju a ještě budu během sezóny investovat a jaký to bude mít všechno efekt.

Výsledky jsou vlastně absurdní.

Plzáky budu muset ručně sbírat, zalévat vařící vodou, lákat na pivo (30 Kč dvoulitrovka asi dvakrát týdně, tj. 60 Kč krát 20 týdnů = 1200 Kč), sazeničky obsypávat Ferramolem (to je přípravek proti plžům na bázi železité soli, ekologicky přijatelný) – asi 3 krabice po 300 Kč, tak řekněme bratru 1000 Kč... takže 2200 Kč + takových 40 hodin práce po 100 Kč (to jsem celkem levná pracovní síla) – 4000 Kč, to všechno dohromady tedy asi 6200 Kč, a co za to získám? Když to dobře dopadne, asi tři misky rajčat a pět kusů tykví, což bych pořídila v obchodě nebo na trhu za takové dvě až tři stovky.

Hm.

Podobné je to s našimi kočkami, které ke stáru trpí nemocemi ledvin. Naše milá Sofinka (Sofja Semjonovna, zvaná též Žofka) se dožila patnácti let, ale bez naší pomoci by to bylo jen asi jedenáct. Náklady na veterinární zásahy a různá vyšetření (sono a podobně) byly myslím kolem 20 000 Kč, nehledě na spousty času, které jsem strávila tím, že jsem ji na ta vyšetření vozila (tím se ta suma možná zdvojnásobí). A teď to začíná být podobné s naším kocourem Hustoušem. No ale nemůžete přece nechat kocoura, takového významného člena rodiny, aby mu bylo čím dál hůř, nebo ho dokonce dát uspat, když je ještě docela čilý a raduje se ze života, jen prostě málo jí a hubne.

Vychází mi z toho, že problém je v tom přepočítávání na peníze. To se prostě takhle dělat a říkat nedá: pak totiž poměřujete záležitosti, které určují kvalitu vašeho života a celé kulturní a citové prostředí, které si vytváříte, jakýmsi hrubým, nelítostným, neomaleným měřidlem, které možná reprezentuje nějakou obecnou normu takzvané rozumnosti. Například kdybych investovala desetkrát víc peněz do koupě nového auta a nahradila svůj dvacet let starý otřískaný vůz, nikomu by to podivné nepřišlo.

Takže nakonec je problém čistě jen v tom, že si tuhle obecnou normu občas připouštím a říkám si, že asi musím být pěkný cvok...

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 14.4.2016 9:56 | karma článku: 26.89 | přečteno: 1765x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...