V čem je kouzlo sociokracie

21. 02. 2016 9:52:08
Pod tlakem okolností jsem se ponořila do tajů sociokracie a zkoumám, jak by se tahle metoda dala využít v našem spolku...

Zase jsem v tom. Tedy ne V TOM, na to už nemám věk, ale zase už nebyl nikdo jiný ochoten dělat předsedu naší neziskovky. Tentokrát bych na to chtěla jít zgruntu jinak!

Člověk má tendenci v prvním plánu propadnout hektické hyperaktivitě a posléze zoufalství, jak se to na něj všechno hrne. Například nás čeká zápis nových stanov do spolkového rejstříku, vyžadovaný zákonem, což je podle všeho procedura příjemná asi stejně jako trhání zubů... ale musím hledět dál do budoucnosti a říct si, co je mým cílem. Tedy mým cílem jednoznačně je, aby dění v našem spolku bylo natolik lákavé, aby se jeho vedení chtěli ujmout jiní lidé. Ten loňský pokus bohužel nevyšel, ale příště už to musí klapnout! Management té naší mrňavoučké organizace by přece určitě šel dělat nějak svižně, lehce, s vtipem, hravostí, nápady. Konečně permakultura, kterou se zabýváme, sama o sobě představuje inovativní životní strategii (v protikladu k všemu zkostnatělému, rigidně rozškatulkovanému, sešněrovanému zažitými pravidly a byrokratickému) – aspoň já ji tak vnímám.

Jenže jak na to? Radikálně, to jest od kořenů věci (radix = kořen). Proto jsem začala zkoumat nástroj sebeorganizace lidských skupin zvaný sociokracie. Zhlédla jsem několik videí na You Tube a nejvíc mohu doporučit lektora jménem James Priest, který principy sociokracie vysvětluje krásně a přehledně. Kdo by se tomuto tématu chtěl věnovat opravdu pořádně, určitě by měl absolvovat on-line kurz sociokracie, nebo si zajet třeba do Anglie na víkendový kurz, aby mu procesy sociokratického rozhodování a obecněji i hledání celkového zaměření určité skupiny lidí opravdu přešly do krve. Zde mohu se čtenáři sdílet to hlavní, co jsem na You Tube pochytila, aby se pak sami mohli rozhodnout, zda to se sociokracií zkusí dál. A v závěru vysvětlím, jak by se sociokratické prvky podle mého názoru daly aplikovat na provoz naší neziskovky.

Rozhodování konsentem

Srdcem a řekla bych, že taky prubířským kamenem této metody je proces rozhodování. Běžně se kolem sebe setkáváme s trojím typem rozhodovacího procesu: A) autoritativním, kdy všechno rozhodne šéf, což je rychlé, ale hodně se přitom plýtvá schopnostmi podřízených, B) demokratickým, kdy se po určité diskusi hlasuje a vítězí názor většiny, a C) konsenzuálním, kdy se všichni spontánně shodnou, ale pokud ne, je to velmi náročné na čas i na psychiku. Rozhodování konsentem má nejblíž k variantě C), ale je strukturovanější a pragmatičtější – proces je zaměřený na to, co je reálně možné.

Jak vysvětlit rozdíl mezi konsensem a konsentem? Při konsensu by se všichni měli s rozhodnutím ztotožnit, a to spontánně a živelně. Při konsentu jde o souhlas vyšlý z diskuse, kde se vyjasnily všechny námitky (důvody proti - objections) a vyjádřily všechny výhrady a obavy (concerns). Námitky se zde nepokládají za nic špatného, jsou naopak projevem širší moudrosti a pokud by se neprobraly, mohlo by se všechno později zvrtnout. Konsent nastane tehdy, když jsou všechny námitky na základě rozumných důvodů rozptýleny a staženy, žádná námitka nesmí přetrvat. Konsent je tedy pragmatická záležitost – rozhodnutí se přijímá i s výhradami a obavami, je to nejjednodušší a nejefektivnější varianta, se kterou všichni zúčastnění mohou žít. Celý proces je orientován na rozumně dosažitelný výsledek, vůbec se nevyžaduje kolektivní nadšení.

Rozhodování se děje v kruhu, který si zvolí facilitátora. Nejprve je přednesen a vysvětlen návrh (proposal), kterému musí všichni porozumět. Pak všichni po řadě řeknou svoji zpětnou vazbu – jak na ně návrh působí, případně vznesou námitky. Následuje diskuse a vše se uzavře „kruhem konsentu – consent circle“. Důležité je naslouchat ostatním, vše se děje v přiměřeném tempu, aby byli všichni vyslechnuti. Role mediátora je velice důležitá, musí uhlídat, aby probírání výhrad a obav příliš nepřebujelo, a vyzývá osoby, které mají námitky, aby navrhovaly jiná, přijatelná řešení.

Když to porovnáme s běžným demokratickým modelem, kde si lidé skáčí do řeči, snaží se do ostatních „hučet“ své argumenty a vše je ukončeno hlasováním, po kterém někteří účastníci mohou zůstat zcela nespokojení, je tento model založen daleko víc na respektu k názorům a pocitům zúčastněných a neměl by v nikom zanechat pocit nedořečení, nepochopení a nevyslyšení. Možná je časově náročnější, ale o to jsou výsledky trvalejší.

Další důležité nástroje

Po metodické stránce jsou zásadní tyto tři základní kameny sociokratického modelu:

- rovnost (rovnocennost, vyváženost všech)

- efektivita (zaměření na cíl nebo výsledek, kterého chceme dosáhnout)

- transparentnost (nic neprobíhá za zavřenými dveřmi a netají se)

Skupina lidí, které o něco jde, by si měla vyjasnit následující záležitosti:

- vizi – jak vypadá žádoucí budoucnost

- poslání – jak vypadá výsledek úsilí dané skupiny

- cíle – konkrétní produkty, služby, zkušenosti, dosažené změny a tak dále, podle toho, oč skupina usiluje

- hodnoty – pomáhají definovat vnitřní kulturu skupiny, dají se vyjádřit nějakým jednoduchým sloganem typu „rovnost-volnost-bratrství“.

Přidělování rolí a sledování činností

Když je přijato nějaké rozhodnutí, vytvoří se adekvátní role a vyberou se pro ně lidé. Děje se tak procesem nominace, kde se vyslovují všichni v kruhu, lidé mohou nominovat i sami sebe, a posléze se dosáhne konsentu. V dohodnutém termínu se dělá přehled jejich činnosti (performance review). Přitom všichni vyjádří danému člověku nejprve ocenění a pak navrhují, co by se ještě dalo zlepšit.

Každý rozhodovací proces nebo přehled činností je zakončen oslavou!

Struktura více kruhů

U větších skupin lidí, které se dělí na podskupiny, si jednotlivé kruhy vyberou své reprezentanty, kteří za ně jednají v hierarchicky vyšších kruzích. Jde tedy o kombinaci rovnostářství a určité míry hierarchičnosti.

Spoustu dalších a jistě důležitých záležitostí jsem v tomto stručném přehledu ani nezaznamenala. Vybírala jsem hlavně to, co bychom mohli v naší neziskovce bezprostředně použít. Každému zájemci určitě doporučuji vlastní studium tohoto zajímavého systému!

Aplikace na náš spolek

Stanovy, které jsme právě přijali, stojí na demokratickém modelu: největší pravomoci má valné shromáždění, které se ale schází jen jednou ročně, mezi tím rozhoduje rada a statutárem je předseda. Rozhoduje se vždycky hlasováním, v praxi v rámci rady někdy i konsenzem.

Na druhé straně máme řadu aktivit (kurzy, vydávání tiskovin, on-line obchod, propagace v médiích, organizace různých setkání, síť ukázkových projektů po celé ČR, regionální centra a podobně), které mají své koordinátory. Ti mohou, ale nemusí být zastoupeni v radě, momentálně je naše rada jen tříčlenná a aktivních lidí – koordinátorů a dalších – je kolem deseti.

Protože spolupráci koordinátorů s radou nemáme ve stanovách ošetřenou, můžeme tady zkusit sociokratický model!

Znamenalo by to několikrát ročně setkání v kruhu. Účastnili by se radní, koordinátoři a další aktivní členové, kteří by měli zájem. V tomto kruhu by se formovaly náměty a strategie pro další činnost, diskutovalo by se i o financích a podobně. Hned by se tu přidělovaly role a určovaly termíny, dokdy co udělat. A taky by se slavilo!

Jak na to koukám, vlastně by šlo o strategické plánování, ale ten proces by byl takový měkčí a zvnitřnělý. A současně efektivnější, protože by se krásně vytříbilo, kdo se jednotlivých úkolů ujme a jak na to půjde.

Howgh. Snad by se to mohlo ujmout...


Autor: Eva Hauserová | neděle 21.2.2016 9:52 | karma článku: 21.27 | přečteno: 1964x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 81 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 560 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 940 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...