Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zavřeniny: jak to, že fungují?

2. 07. 2015 9:15:27
Pojem „zavřeniny“ jsem v poslední době uslyšela z různých ekologicko-alternativních stran. Jde o sklenice s neprodyšně uzavřeným ovocem, které u nás propaguje Petr Hájek, a vyznívá to skoro jako spirituální a mystická záležitost.

S metodou přišel Vladimír Megre v knihách o Anastazii. Zdá se, že zavřeniny jsou takovou laskavostí prokazovanou samotou Matkou Přírodou, která nás chce zásobit ovocem na zimu, ale trestá nás, pokud bychom chtěli příliš zasahovat a například neuzavřeli plody ihned po nasbírání, ale krájeli je, skladovali, umývali, odstopkovávali apod. - pak metoda přestává fungovat a ovoce se zkazí.

Jak je to možné?

Pokusím se to rozebrat čistě s pomocí selského rozumu a školní chemie.

Tak zaprvé: co se s ovocem stane, když ho necháme volně na vzduchu?

Zkazí se, a to převážně octovým kvašením (o které se přičiní bakterie rodu Acetobacter), které je aerobní, tj. potřebuje kyslík. Částečně možná nastane i alkoholové kvašení (za které mohou kvasinky), což je ovšem anaerobní proces (nesmí u toho být kyslík).

A teď: co se stane, když uzavřeme přístup vzduchu i všeho ostatního a nasbírané ovoce neprodyšně uzavřeme?

Lepší šanci má alkoholové kvašení, ale myslím si, že tenhle proces při nepoškozených slupkách ovoce brzy ustane z jednoduchého důvodu – nemá dostatek vody. Tuhle hypotézu podporuje i fakt, že ovoce pokrájené nebo vlhké podlehne rozkladu, tj. zkvasí úplně, a protože na místě činu nejsou jen kvasinky, ale i všelijaké další mikroorganismy, nebude výsledek nijak vábný.

Pak mě napadlo, že ve hře může být ještě etylen. Je to plynný rostlinný hormon produkovaný zrajícím ovocem, který povzbuzuje právě procesy zrání. Oxid uhličitý, který se uvolňuje při alkoholovém kvašení, účinnost etylenu tlumí, pokud by se ale etylen ve sklenici nahromadil, mohl by působit stárnutí pletiv (blednutí, hnědnutí) a uvolňování fenolických sloučenin – tady jsem nedohledala, jakých přesně, ale některé rostlinné fenoly působí baktericidně a jiné chrání rostliny před býložravci, protože jsou jedovaté. Z toho, co sám Petr Hájek o zavřeninách říká, vyplývá, že nevypadají zrovna krásně a ani chuťově to nejsou žádné lahůdky a potřebují dochucení třeba medem, takže se vtírá otázka, co v nich je přesně obsaženo.

No nevím. Na jednu stranu se chráníme před všelijakými uměle dodanými „éčky“ v jídle, a na druhou stranu pojídáme koktejly neznámých látek v dobré víře, že co je přírodní, to nám nemůže uškodit. Nechce se toho ujmout nějaký specialista vládnoucí metodami jako plynovou chromatografií a pořádně zavřeniny prozkoumat?

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 2.7.2015 9:15 | karma článku: 14.73 | přečteno: 4300x

Další články blogera

Eva Hauserová

Ostrovy uprostřed civilizace

Jak tak jezdíme po různých permakulturních projektech, navštívili jsme i jeden ostrovní systém. To je dům naprosto nezávislý na okolí, co se týče inženýrských sítí, na jaké jsme z civilizace zvyklí.

5.9.2017 v 8:05 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 301 | Diskuse

Eva Hauserová

S malým Felixem do Kadaně

Vůbec poprvé jsem se se svým vnoučkem vypravila na dvoudenní výlet. Užila jsem si to a doufám, že on taky!

24.7.2017 v 8:29 | Karma článku: 19.45 | Přečteno: 430 | Diskuse

Eva Hauserová

O stromech trochu příliš populárně

Kniha Petera Wohllebena Tajný život stromů je prý světovým bestsellerem. Pro mě bylo poněkud těžké se do ní začíst, a to pro její pouťově-vyvolavačský tón. Přitom její obsah vůbec není špatný!

23.6.2017 v 8:49 | Karma článku: 12.98 | Přečteno: 285 | Diskuse

Eva Hauserová

EKO a EZO

Pozoruju, že často bývají sdružovány a spojovány činnosti a záležitosti orientované ekologicky a „ezotericky“. To dávám do uvozovek, protože definice ezoterična může být různá. Každopádně: proč se to vůbec děje?

22.6.2017 v 8:17 | Karma článku: 10.53 | Přečteno: 282 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Dianová

Trest nebo výsměch?

A je to jenom výsměch samotné oběti, a nebo snad celé společnosti? Asi oboje, nebo nevím.................................

20.9.2017 v 16:17 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 1155 | Diskuse

Viktorie Beso

No, byl to porod!

Podruhé je to prý brnkačka. Pokud tím někdo myslel brnkačku na nervy, tak potom ano. Zrození druhého potomka byl totiž Texaský masakr motorovou pilou.

20.9.2017 v 10:57 | Karma článku: 37.07 | Přečteno: 3353 | Diskuse

Lucie Horská

Dokonalé místo k seznámení? Existuje.

Tohle je článek pro vás, moji milí single, kteří už fakt nechcete být single, ale narážíte jen na nevhodné partnery, podivné existence a individua k životu naprosto nepotřebná, ač sexuálně třeba i velice šikovná.

20.9.2017 v 8:54 | Karma článku: 24.21 | Přečteno: 888 | Diskuse

Michaela Vaščíková

První pomoc - vždyť jde o moc 22. díl

Omrzliny ​vznikají vystavením nechráněné části těla chladnému zevnímu prostředí. Vznikají nejčastěji na okrajových částech těla. - prsty, nohy, uši, brada

20.9.2017 v 7:07 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Iva Marková

Jedné babičce a jedné mamince

Ahoj babi! Občas na tebe myslím... bylo mi čtrnáct, když jsi zemřela. Vzpomínám na tebe jako na ženu, která

19.9.2017 v 21:21 | Karma článku: 13.67 | Přečteno: 466 | Diskuse
VIP
Počet článků 284 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2531
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, www.hauserova.cz.Pořádám dílny tvůrčího psaní, viz www.tvurci-psani.cz, a také radím s pořizováním téměř bezúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Pracuji v neziskovce Permakultura (CS), viz www.permakulturacs.cz.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.