Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavřeniny: jak to, že fungují?

Pojem „zavřeniny“ jsem v poslední době uslyšela z různých ekologicko-alternativních stran. Jde o sklenice s neprodyšně uzavřeným ovocem, které u nás propaguje Petr Hájek, a vyznívá to skoro jako spirituální a mystická záležitost.

S metodou přišel Vladimír Megre v knihách o Anastazii. Zdá se, že zavřeniny jsou takovou laskavostí prokazovanou samotou Matkou Přírodou, která nás chce zásobit ovocem na zimu, ale trestá nás, pokud bychom chtěli příliš zasahovat a například neuzavřeli plody ihned po nasbírání, ale krájeli je, skladovali, umývali, odstopkovávali apod. - pak metoda přestává fungovat a ovoce se zkazí.

Jak je to možné?

Pokusím se to rozebrat čistě s pomocí selského rozumu a školní chemie.

Tak zaprvé: co se s ovocem stane, když ho necháme volně na vzduchu?

Zkazí se, a to převážně octovým kvašením (o které se přičiní bakterie rodu Acetobacter), které je aerobní, tj. potřebuje kyslík. Částečně možná nastane i alkoholové kvašení (za které mohou kvasinky), což je ovšem anaerobní proces (nesmí u toho být kyslík).

A teď: co se stane, když uzavřeme přístup vzduchu i všeho ostatního a nasbírané ovoce neprodyšně uzavřeme?

Lepší šanci má alkoholové kvašení, ale myslím si, že tenhle proces při nepoškozených slupkách ovoce brzy ustane z jednoduchého důvodu – nemá dostatek vody. Tuhle hypotézu podporuje i fakt, že ovoce pokrájené nebo vlhké podlehne rozkladu, tj. zkvasí úplně, a protože na místě činu nejsou jen kvasinky, ale i všelijaké další mikroorganismy, nebude výsledek nijak vábný.

Pak mě napadlo, že ve hře může být ještě etylen. Je to plynný rostlinný hormon produkovaný zrajícím ovocem, který povzbuzuje právě procesy zrání. Oxid uhličitý, který se uvolňuje při alkoholovém kvašení, účinnost etylenu tlumí, pokud by se ale etylen ve sklenici nahromadil, mohl by působit stárnutí pletiv (blednutí, hnědnutí) a uvolňování fenolických sloučenin – tady jsem nedohledala, jakých přesně, ale některé rostlinné fenoly působí baktericidně a jiné chrání rostliny před býložravci, protože jsou jedovaté. Z toho, co sám Petr Hájek o zavřeninách říká, vyplývá, že nevypadají zrovna krásně a ani chuťově  to nejsou žádné lahůdky a potřebují dochucení třeba medem, takže se vtírá otázka, co v nich je přesně obsaženo.

No nevím. Na jednu stranu se chráníme před všelijakými uměle dodanými „éčky“ v jídle, a na druhou stranu pojídáme koktejly neznámých látek v dobré víře, že co je přírodní, to nám nemůže uškodit. Nechce se toho ujmout nějaký specialista vládnoucí metodami jako plynovou chromatografií a pořádně zavřeniny prozkoumat?

 

 

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 2.7.2015 9:15 | karma článku: 18,89 | přečteno: 6242x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.