Kopřivobraní

Jelikož kopřivy jsou prý nejlepší, nejšťavnatější, nejkřehčí a taky obsahují nejvíc cenných látek na jaře do půlky května, uspořádali jsme v dětském lesním klubu Šárynka v Podbabě minulý týden akci zvanou Kopřivobraní.

Pozemek Šárynky leží v nivě Šáreckého potoka, je tu dost vlhko a kopřivy všude bují opravdu radostně. Ale proč se na ně zlobit, hubit je a naopak je nevyužít? Jakmile se s kopřivami smíříte a začnete zkoumat, k čemu všemu mohou být dobré, zjistíte, že způsobů jejich využití je opravdu spousta – a kopřivy, které máte na pozemku, pak pod vašima rukama začnou rychle mizet jaksi samy od sebe.

Co se týče léčivých účinků kopřiv, těch je neuvěřitelně široká škála a působí na kdeco. Léčivé jsou odvary i tinktury, nať, kořen i semínka... Když máte kopřiv opravdu hodně, můžete je používat na jíchu – zákvas, což znamená, že je necháte kvasit asi tři týdny v nějakém kbelíku s vodou a získáte skvělé bio hnojivo.

Já jsem se ve svých experimentech prozatím omezila na gastronomii. Ve zpracovávání kopřiv na jídlo jsem totální začátečnice a bylo to pro mě velké dobrodružství. Ano, už jsem párkrát měla snahu natrhat jarní bylinky do velikonoční nádivky, ale zrovna kopřivy jsem nějak neměla po ruce. Rozhodla jsem se vyzkoušet tu nejjednodušší možnost, kopřivový špenát, který se pak dá dál zpracovávat třeba na polévky nebo na náplň do slaného koláče - quiche. Ten jsem se rozhodla upéct, protože se dal snadno transportovat z domova do Šárynky.

Začala jsem tím, že jsem natrhala celý kbelík kopřiv. Brala jsem jen svěží mladé konečky a nejdřív ze všeho jsem je namočila do vody, jelikož v nich přebývalo poměrně dost různých živáčků, kteří tak dostali možnost vyplavat. Pak jsem kopřivy spařila – stačí je přelít vařící vodou a rázem se úplně magicky promění z pevného žahavého listí a natě ve zcela krotký kašovitý špenátek. Můžete odložit pracovní rukavice, protože už vůbec neštípou. Chutná to dobře a od běžného dušeného špenátu se to liší jen kopřivovou příchutí, která je ale velice jemná a řekla bych lehce pikantní.

Katka Hodková z Ekodomova přinesla na Kopřivobraní úžasné kopřivové knedlíky – vlastně bramborové knedlíky s přídavkem kopřiv, které jsme ochutnávali s trochou omastku a strouhaného sýra. A víkend předtím jsem na jiné akci ochutnala mňamku ze syrových kopřiv – smoothie s jablky, které vzniklo jednoduchým rozmixováním jablek s kopřivami. Úžasné.

Během dne se děti z dětského klubu s kopřivami seznámily blíž a nějaké natrhaly na sušení, odpoledne na sebe Kopřivobraní vzalo podobu posezení s povídáním a výměnou zkušeností, jaké kdo z učitelek a rodičů s kopřivami má. Hitem bylo oplachování hlav přítomných tatínků kopřivovým odvarem pro bujný růst vlasů.

 

Co vás víc vzpruží: chlorella, řasa nori, mladý ječmen... nebo kopřiva?

Vraťme se k léčivým, povzbuzujícícm a zdraví prospěšným účinkům kopřiv. Na Kopřivobraní zazněla myšlenka, že si v naději na ozdravení organismu kupujeme různé drahé rostlinné doplňky stravy – a přitom by nám v podstatě stejnou službu prokázaly kopřivy. Schválně jsem si udělala rešerši a porovnala, toho, jak moc a v čem prospívají našemu zdraví tyhle „zázračné“ záležitosti a jak kopřiva. Porovnejte sami:

Chlorella

- silná detoxikace, regenerace organismu

- pročišťuje trávicí trakt, zejména tlusté střevo, a podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, zlepšuje funkci střev a podporuje normální peristaltiku

- podporuje přirozenou obranyschopnost organismu

- zbavuje tělo jedů, těžkých kovů a chemikálií

- příznivě ovlivňuje tvorbu krve a podporuje aktivitu bílých krevních buněk

- má mimořádný účinek na regeneraci tkání a podporu dělení a růstu buněk

- snižuje kyselost vnitřního prostředí

- snižuje hladinu cholesterolu v játrech i v krvi

- čistí krev a díky tomu má výrazný ochranný účinek na játra i ledviny

- pomáhá neutralizovat volné radikály, zpomaluje stárnutí organismu

- má omlazující účinky, připisované vysokému obsahu RNA (10 %) a DNA (3 %)

- podporuje celkovou regeneraci organismu

- zlepšuje kvalitu a zdravotní stav pokožky

- je zdrojem všech významných vitaminů, minerálních látek a aminokyselin, včetně esenciálních

Mladý ječmen

- je bohatým zdrojem organického železa nezbytného pro distribuci kyslíku v těle, které působí proti chudokrevnosti a zlepšuje krevní obraz.

- obsahuje organický draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek a měď.

- má v sobě skvěle nakombinovanou směs antioxidantů, jako jsou vitamín A, C, E, superoxid dismutáza a chlorofyl - Chlorofyl také pomáhá urychlovat hojení ran a popálenin.

Japonské řasy nori

- olej E.P.A., který je efektivní při prevenci ateriosklerozy

- taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak)

- vitamíny A, B a C

- řada minerálů a chlorofyl

- jód

Kopřivy

- Listy obsahují množství chlorofylu (až 1%), asi 15% minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík. Chlorofyl působí povzbudivě na metabolismus a zároveň působí proti chudokrevnosti, dále působí jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran.

- dále obsahují karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, aminy acetylcholin (asi 1%), histamin (asi 0,5%) a serotonin (asi 0,02%)

- vitamíny (např. B2 a zejména v mladých listech vitamín C)

- aminokyseliny, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru)

- třísloviny (které "zastavují krvácení")

- fytoncidy

- kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou (která má zřejmě močopudné účinky)

- účinkují jako kardiotonikum, antidiabetikum (při lehčích formách cukrovky, kdy ještě není nutné píchat si inzulín), protiprůjmově, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporují činnost slinivky a vaječníků, pomáhají při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavují krvácení, zlepšují prokrvení vnitřních orgánů, osvědčily se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka, kořene se užívá zejména zevně proti vypadávání vlasů, samčí květy údajně zvyšují plodnost mužů.

 

Tak nevím, ale zdá se mi, že kopřivy výrazně vyhrávají!

 

 

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 21.5.2015 9:06 | karma článku: 15,90 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04