Permakultura má svých 5P

Tradičně měla dívka mít 5P, tedy být pohledná, poctivá, pracovitá, pořádná a prachatá. Když u nás v devadesátých letech pomaličku začínalo v Brně a okolí permakulturní hnutí, bývalo zvykem pořádat téměř každý víkend setkání 5P – což ovšem znamenalo něco jiného, a to "přátelské pohodové pracovní permakulturní potkávání“. 

V čem 5P spočívalo? Některý permakulturista pozval zájemce na určitý den nebo víkend na svůj pozemek, společně se na něčem pracovalo (mohlo to být cokoli od designu pozemku po budování jezírka), hostitelé připravili občerstvení a třeba večerní posezení u ohně a nabídli skromnou možnost přespání. Byly to víkendy plné dobré nálady, a přitom i skvělá příležitost k výměně zkušeností a tipů. To všechno bez jakýchkoli finančních nákladů, nebo jen s minimálními investicemi. Plus mínus je to český název pro to, čemu se ve světě říká „permablitz“.

Letos se hezká tradice setkání 5P spontánně obnovuje, alespoň v Praze a okolí. Minulý víkend jsme se takhle sešli na ukázkovém permakulturním projektu rodiny Kopřivových v Uhříněvsi u Prahy. Blíže se s ním můžete seznámit na naší mapě ukázkových projektů tady: http://www.permakulturacs.cz/project/19/projekt-kopriva-kopriva-uhrineves

Ve zkratce řečeno je to permakulturně řešená zahrada u městského rodinného domu, který prošel zajímavou rekonstrukcí s použitím slámy a hliněných omítek.

Tohle 5P bylo naplánováno na jeden den, tedy sobotu. Dopoledne jsme nejprve obdivovali zahrádku s ovocnými dřevinami, polykulturními záhony a kachnami indickými běžci, které nás z odstupu pozorovaly a čile komentovaly naši přítomnost, pak jsme si prošli horní patro domu a podkroví, kde se v domku z 30. let překvapivě otevírá krásný a přitom nevtíravý a přirozeně působící interiér, jehož autorem je architekt Oldřich Hozman. Pracovní program měl dvě části – smontování nového skleníku (což bylo na mě trochu moc technické) a vytvoření modelu pozemku z jílu (což mě velmi bavilo, jednoduše jsme na desku starého stolu rozprostřeli jíl vykopaný na zahradě a modelovali, zapichovali větvičky coby stromy a vymýšleli si například umístění budoucího jezírka...). K obědu jsme dostali úžasné veganské mňamky, poprvé jsem viděla přístroj, který dělá z červené řepy nebo jiné zeleniny dlouhatánské špagety (spirálový kráječ).

V kalendáři akcí na www.permakulturacs.cz najdete pozvánky na další podobné „brigády“, jedna je teď o Velikonocích, druhá za měsíc začátkem května. Nechcete to také vyzkoušet?

 

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 2.4.2015 9:51 | karma článku: 8,88 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,35

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04