Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švýcarské dojmy

Když jsem se chystala na pětidenní výpravu do Švýcarska, trpěla jsem jistými předsudky: nejsou tam všichni příšerně škrobení, nafrnění a pedantičtí? Co když mi oprýská lak na nehtech, nebo nebudeme mít umyté auto? To nás okamžitě vypovědí? Švýcary jsem si představovala jako lidi nafoukané a nesnášenlivé.

Teď po návratu vím, že je to země sice o něco načinčanější než Čechy, ale určitě je tam příjemno žít, jak dával už dlouho najevo můj synek Jakub, který tam půl roku studoval a kvůli kterému jsme tam jeli. Vlastně jsme viděli jen Basilej, blízké pohoří Jura, a pak velmi krátce Curych, čili vesměs německy mluvící část země, a ještě bez velehor. Nicméně Basilej na mě působila dojmem idylického poklidu, všichni tam jezdí na kolech, domy většinou mají tak čtyři patra a jsou porostlé popínavými rostlinami, nebo mají kolem sebe květinové záhony, a lidé si houfně chodí zaplavat do průzračného Rýna, který protéká městem opravdu rychle, takže se nechávají unášet jeho proudem vždycky mezi několika mosty. Věci přitom mají uloženy ve speciálním nepromokavém vaku, který za nimi ve vodě vlaje. Jakub si ho pořídil také a denně si chodil zaplavat do řeky.

 V Basileji jsme ovšem ještě viděli dozvuky fotbalového Eura: finále se sice hrálo v Rakousku, ale fanovské zóny s ohromnými obrazovkami, tribunami plnými sedadel a vysokými drátěnými ohradami kolem tady na ně ještě čekaly. Jakub tvrdil, že hromady odpadků a střepů po Euru sice zmizely přes noc, ale všude ještě pár dní čpěla moč fanoušků (přitom všude byly spousty mobilních WC). Zajímavá věc: poměrně často jsme projížděli hraniční čárou mezi Švýcarskem a Německem, a pokud v autě seděla moje matka a já, nikdy nás nezastavili. Ale pokud byl v autě buďto jen jeden můj syn, nebo oba, celníci je okamžitě legitimovali, prohrabali jim auto a ptali se jich, zda nejedou na Euro. Můj syn Honza se naštval a prohlásil, že ho to uráží a že bude volit Národní stranu.

No a co je v Basileji k vidění? Začali jsme u úžasně malebné radnice hýřící barvami, hlavně červenou, a různými malůvkami: opravdu vypadá, jako když si zemědělci, pastevci a horalé postavili radnici podle svého vkusu. Turisté mají přístup dovnitř a můžete z pitoreskně vymalovaných chodeb sledovat jednání v sálech. Před radnicí prodávají sýry, třeba gruyére, a u každého stánku můžete ochutnat. Pak jsme si prohlédli úžasný románský a raně gotický chrám s naivistickými soškami různých příšerek, hříšníků vstávajících z hrobů a podobně, dvakrát jsme přepluli přívozem Dunaj, a konečně jsme zavítali do Tinguely musea, kde jsou většinou pohyblivé objekty (dříve by se řeklo mobily, ale dnes si pod tím termínem představíme telefon) – tedy kinetické plastiky od Jeana Tinguelyho, které působí úžasně nápaditě a humorně, a člověk si také může zkusit sám tvořit pomocí různých mechanismů, počítačů a tak. Čili je to osvěžující, i když jste celí uťapaní po prohlídce města.

Pak mě ještě zajímala zoologická zahrada, údajně nejlepší v Evropě. Oproti trojské zahradě je menší a nemá tak krásný přírodní terén, ale je v centru města a má samozřejmě všechny moderní vymoženosti, jako skleněné bariéry nebo příkopy místo klecí, velký koutek s domácími zvířaty pro děti, nebo interaktivní výstavky. Nejvíc mě uchvátili lidoopi, mají tu totiž velké tlupy goril, orangutanů i šimpanzů, a můžete je pozorovat přes sklo na vzdálenost několika decimetrů, jak vyšťourávají z krmítek jídlo pomocí klacíků, čímž se zabraňuje, aby se nudili.

Konečně jsme se vypravili za město do Německa do areálu firmy Vitra. Ta vyrábí židle, ale zároveň podporuje avantgardní architekty, takže tu můžete vidět budovu muzea od Franka Gehryho, požární zbrojnici od Zahy Habib, která ale svému účelu sloužila jen krátce, protože její divoké úhly, znázorňující explozi, nejsou moc funkční a nepůsobí na psychiku dobře, a konečně uklidňující konferenční centrum od Japonce jménem Tadao Ando, což je budova zenově prostá a na můj vkus až příliš šedá a betonová. V budově od Gehryho je právě teď úžasná výstava o bydlení v islámských zemích, které mě fascinovalo svou pestrostí, rozmanitostí i tím, jak ve videozáznamech můžete nahlédnout přímo do života místních rodin od Mauretánie po Palestinu.

Pohoří Jura mi dost připomínalo naše hory, až na to, že tu daleko častěji potkáte pasoucí se koně, krávy, ovce a kozy. No a Curychem jsme jen krátce prošli, když už jsme ho měli po cestě: je daleko velkoměstštější než Basilej, ale na březích jezera by bylo krásně, kdyby tu právě nebourali fanovské zóny po Euru, a koukli jsme se na barevný dům od Le Corbusiera, jeho poslední stavbu, než v roce 1965 zemřel, na čínskou zahradu v jeho sousedství a na vitráže od Marca  Chagalla v kostele Frauenmünster. No a Švýcaři? Nepřišli mi vůbec upjatí nebo nafoukaní, aspoň na první pohled jsou to neobyčejně milí lidé a všichni se mohou přetrhnout, aby se vám zavděčili a pomohli vám.

 

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 3.7.2008 9:13 | karma článku: 18,38 | přečteno: 3123x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 572x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 695x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 908x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.