Jak mi certifikovali přírodní zahrádku

4. 07. 2013 8:42:24
Jdu do toho. Zkusím, zda zahrádka u našeho domu dosáhne na standardy ekologického institutu Veronica a zda získám certifikaci přírodní zahrady. To znamená, že pozemek poskytuje útočiště našim domácím rostlinám a živáčkům, neboli že je to taková přírodní oáza uprostřed města. Jsem zvědavá, jak dopadnu! Pokud zahrádka neprojde, každopádně se poučím, co zlepšit...

Přichází hodnotitel – samotný Mojmír Vlašín, ochránce přírody a známý bojovník za to, aby se v bezzásahové zóně Národního parku Šumava nezasahovalo kácením ani jiným narušováním přírodních procesů. Na naší zahrádce zaujme jeho pohled (jako každého návštěvníka) především obrovský, velmi košatě rozrostlý čínský jalovec, jaký se sázel v sedmdesátých letech na veřejná prostranství a opravdu nemá s přírodní zahrádkou nic společného – je to něco podobného jako ony pověstné tújky, proti kterým všichni příznivci přírodních zahrad brojí jako proti odstrašujícímu příkladu, co se nemá pěstovat. Máme tu ještě několik podobných, velmi věkovitých, čistě okrasných a do naší přírody nepatřících dřevin: hlohyni, cesmínu, šeřík, forzýtie, stálezelenou kalinu, tamaryšek... dědictví minulosti, ale nechce se mi je likvidovat, protože by to bylo moc práce a protože mi jich je tak nějak líto. Mojmír naštěstí souhlasí, že je lépe dělat postupné změny, než celou zahrádku naráz převrátit vzhůru nohama, protože příroda sama se lépe přizpůsobuje pozvolným změnám než překotným revolucím.

Mojmír vytahuje dotazník a pouštíme se do toho. Základní kritéria, přes která nejede vlak, jsou nepoužívat umělá minerální hnojiva (kamenná drť a vápenec se používat mohou), pesticidy, herbicidy a chemické postřiky, a konečně rašelinu. Hnojím jen granulovaným koňským hnojem, který kupuju v zahradním centru, a že žádné chemikálie nepoužívám, jak je konečně vidět i na ožraných listech rebarbory, brambor a rajčat... Substráty s rašelinou jsem dříve používala pro rostliny v nádobách, ale dnes jsem přešla na kompost nebo zahradní půdu vylehčenou zeolitem (ten je taky v pořádku).

Pak se pomocí bodů hodnotí přírodní prvky v zahradě: domácí keře (přece jen tady máme brslen, klokoč a černý bez), prvky louky (trávník bohužel sekám častěji než dvakrát ročně, protože ho máme málo a chodíme po něm), divoké porosty (nechávám tu kytičky, které připutují samy, jako kakost, vlaštovičník, diviznu, vrbinu), divoký koutek (hromada větví naházená v rohu je sice dobré útočiště pro ježky a slepýše, ale ještě by to chtělo vyhradit kousek spontánnímu vývoji vegetace), vlhká a suchá stanoviště (máme), listnaté stromy (jsou tu jen ovocné, což se do této kolonky nepočítá, a zahrádce vévodí obří smrk) a květiny a kvetoucí trvalky (těch máme mnohokrát víc, než je pro účely dotazníku třeba). Další kritérium je obhospodařování zahrady s kolonkami jako například kompost (máme), místa, kde mohou žít různá zvířátka (hmyzí domeček, ptačí budky, jezírko – tohle bych mohla vylepšit), využití dešťové vody (máme barel pod okapem), mulčování (dělám) a pěstování zeleniny, ovoce a bylinek (dělám, i když o samozásobitelství se nedá mluvit).

Mojmír sčítá body... okamžiky napětí... a tiskne mi ruku a blahopřeje! Mám asi tak průměrný počet bodů, což není špatné vzhledem k tomu, že jsem před několika lety začínala na zahrádce, kde moc přírodních prvků nebylo, a že pozemek je dost malý a nelze se tu moc rozmáchnout, co se týče opravdu přírodních partií. Zahrádka je tedy certifikovaná a organizace Veronica mě pozve na slavnostní předání plakety.

Ještě dostávám rady, jak a co vylepšit, přesně jak jsem doufala: mohla bych sem umístit „breberníky“ – hmyzí domečky, a navíc dobudovat cihlovou suchou zídku – ano, v místě u plotu, kde mají sousedi z druhé strany kompost a taky cihlovou zídku, by to bylo moc fajn! Samotnou mě to vůbec nenapadlo. Taky by bylo dobré mít kromě kompostérů ještě otevřený kompost, což je další útočiště pro živáčky. Chtělo by to aspoň jednu ptačí budku, na zahradě sice operuje spousta koček (tři naše vlastní a asi dvacet ze sousedství), ale budku můžete dát na samostatný kůl, aby k ní kočky nemohly, a namontovat ho do kovového stojanu, aby se kůl dal vytáhnout a budka vyčistit. Mojmír nachází i místo pro několik metrů čtverečních divočiny – kout pod obrovským starým smrkem pichlavým, kde stejně nic moc neroste. Stačilo by odstranit přestárlý šeřík, vysadit třeba šípek a pak tu partii ponechat osudu. Využívám příležitosti a konzultuju, jak k okapu napojit ještě jeden barel a v jakém místě bych někdy v budoucnu mohla vybudovat větší jezírko – zatím mám jen mrňavé vylisované z plastu, což mě neuspokojuje.

Na závěr Mojmír ještě uznává, že se mi podařilo, aby zahrádka vypadala i esteticky pěkně, třebaže v porovnání s běžnými zahrádkami tady roste tak trochu páté přes deváté a není tu vůbec klasicky „uklizeno“, naopak mírně zapleveleno a podle možnosti zamulčováno.

Zahrádka je tak na půl cesty k volné přírodě. Když se setmí, pozorujeme s mým přítelem pod okny v porostu meduňky a v keřích rybízu světlušky. Kdybych používala insekticidy, asi by tu nepřežily...

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 4.7.2013 8:42 | karma článku: 20.63 | přečteno: 3268x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...