Něco totalitní zábavy i poučení

26. 06. 2013 8:48:14
Tak jsme minulý týden sjížděli další seriál z období reálného socialismu. O Sanitce, která vznikla v osmdesátých letech, jsem na rozdíl od Dieltových seriálů ze sedmdesátek vůbec nic bližšího nevěděla, ale můj přítel, který nemá se socialismem v Čechách osobní zkušenost, totalitní seriály přímo baští a dokonce bych řekla, že na nich má lehkou závislost. Dietl nám došel, tak tedy Jiří Hubač a jeho Sanitka, která je právě teď běžně k dostání na DVD v trafikách...

Mile mě překvapilo, že seriál mě opravdu vtáhl a bavil – pokud je „bavení“ to správné slovo. Stejně jako Dietlovy seriály mě to totiž zároveň velmi drásalo tím falšováním skutečnosti a očividným kličkováním mezi tím, co komunista tvůrcům ještě dovolil a co už zatrhl. Fandila jsem postavě doktora Mádra, ztělesněného Petrem Kostkou, který zažíval jako bývalý letec RAF perzekuci (pracovat u sanitky v seriálu představuje nejnižší příčku lékařských ambicí) a je zatrpklý. Protagonista Vojtěch Jandera (Jaromír Hanzlík) je ve straně, upřímně věří v socialismus a s doktorem Mádrem vede jakési náznakové debaty (jako jestli je mu křivděno neprávem), ale doktor Mádr nemá možnost jemu ani divákovi jasně vysvětlit, že Československo je de facto jedna velká věznice, kde se nesmí cestovat, chybí přístup k informacím a svoboda je omezená prakticky ve všech směrech. Hanzlík a posléze i strana dají doktoru Mádrovi důvěru a ten zradí a emigruje – no bodejť ne! – Podobných věcí je tu řada, stejně jako v jiných dobových podívaných potkáváme i tady typické postavy buržoazních snobů obývajících prvorepublikové vily a zvoucích hosty ze západu – vůbec všechno západní má podezřelou dekadentní pachuť – a dcerka z této rodiny, ač atraktivní krasavice (aspoň to o ní všichni říkají, ale casting Evy Hudečkové tomu moc neodpovídal), nemůže najít smysl života a když ji „kluk z vesnice“ Vojtěch Jandera (představující zdravé jádro socialistického lidu) definitivně odmítne, končí v beznadějných depresích. Nechybí ani postavy veksláků (Karel Heřmánek), kteří všechno zařídí a všechno seženou, ale na oplátku vás zachytí do svých temných tenat, a tak dále.

Zajímavé je, že seriál je plný docela vtipných hlášek a gagů, podle mě oplývá nápady víc než legendární Nemocnice na kraji města, například latinské a jiné intošské citáty troušené doktorem Skalkou (Jiří Bartoška) jsou podle mě mnohem lepší a je jich víc než to, co trousil v Nemocnici na kraji města doktor Štrosmajer – ale nic naplat, Sanitka se nestala tak kultovní záležitostí, snad proto, že je právě méně lidová a snad příliš jakoby umělecká a intelektuální. Do postav se sice taky vžijete a vtáhne vás to, ale zápletky přece jen nemají tu báječnou prostotu až limonádovitost. - Pokud to mohu posoudit, zdá se mi ale Sanitka řemeslně velice pěkně zpracovaná, takže doporučuju všem, kdo si chtějí (tak jako já) masochisticky zavzpomínat, nebo koho baví tyto lehce perverzně deformované a narůžovo nalakované obrázky z reálněsocialistického života.

Autor: Eva Hauserová | středa 26.6.2013 8:48 | karma článku: 15.35 | přečteno: 789x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 226 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 311 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...