O efemerní povaze kávy a prezidentů

13. 01. 2013 9:50:21
Už je to tak, lidstvo začalo popíjet kafíčko zhruba před dvě stě padesáti lety a asi v té době začalo také volit prezidenty. Je možné, že vzhledem k choulostivosti kávovníku vůči změnám klimatu budeme muset s holdováním kávě během pár desetiletí přestat. A prezidenti? Ti možná také zmizí s určitou historickou epochou...

Dočetla jsem se, že kávovník je ohrožený globálními změnami klimatu víc než jiné rostliny. Je totiž dost háklivý. Asi dvě třetiny současné kávy pochází z biologického druhu Coffea arabica, původem z Etiopie, který má jemnou chuť a je dražší než druhý druh zvaný robusta, Coffea canephora. Divoký kávovník roste v Africe ve vyšších polohách, v zastíněných a vlhkých lesních lokalitách, a nejlépe mu vyhovují teploty 18 – 21 stupňů. Už při teplotách nad 23 stupňů ztrácejí plody kvalitu a chuť a při dlouhodobém zvýšení na 30 stupňů opadají rostlinám listy. Také každoroční vegetační cyklus vyžaduje zvláštní delikátní rovnováhu přírodních podmínek – ze začátku sušší období, a pak, když rostliny nasazují na květ a když zrají plody, zase vlhčí, přičemž ale nesmí pršet až příliš.

Hlavně ve východní Africe už dnes v důsledku klimatických změn výnosy kávy klesají na historické minimum a 26 milionů farmářů, kteří se pěstováním kávy živí, se bojí o obživu. My ovšem nejdřív můžeme čekat, že ceny kávy vyletí nahoru. Jak to dopadne? Možná se podaří vypěstovat odolnější kávovníky, nebo budeme muset slevit z lahodné chuti kávy, a nejpravděpodobněji si kafíčko budeme popřávat jen jako vzácnou pochoutku.

Historicky je aspoň v evropské civilizaci pití kávy relativní novinkou. Káva se začala pěstovat zhruba v 6. století, kdy byly rostliny přivezeny z Etiopie do Jemenu. Ale teprve v 17. a 18. století, když Evropané založili v koloniích kávové plantáže, začala káva pronikat na náš kontinent.

Udivilo mě, když jsem si uvědomila, že tyhle dva jevy - káva a prezidenti - mohou nakonec být charakteristické pro stejnou historickou epochu.

Prezidenti se totiž datují od 18. století, kdy se začali volit v USA, a možná postupně zaniknou nebo se stanou jen dekorativními fígurkami jako evropští monarchové. Vládnout či rozhodovat budou spíše nadnárodní korporace, globalizované sítě vládnoucí ekonomikou a informacemi, nebo zase naopak (jak bychom si přáli my ekologové) místní komunity. Prezident je postava související s národním státem, který by měl reprezentovat, čili s vlastenectvím. Proto můj největší - a teď už jediný - požadavek na prezidenta je, aby nám (teď v sobě křísím poslední špetku vlastenectví) nedělal ostudu, a to ani ve světě, ani před námi samými. Neboli abychom se nemuseli stydět. Což vůbec není tak samozřejmé, jak by mělo být.

Od loňského prosince – kdy měl nastat konec světa a možná v jistém smyslu nastal - se v tkáni světa údajně cosi změnilo a nastala nová doba, kdy se podle některých názorů začínáme rozhodovat srdcem. Sice jsem vůči těmto teoriím skeptická, ale svoji prezidentku jsem jednoznačně volila srdcem. Nechci, aby byla přikládána tak velká váha ekonomickým záležitostem, a přeju si ve společnosti nejen atmosféru obyčejné lidské slušnosti, ale ještě něčeho navíc – nevím, jestli to nutně musí být duchovní hodnoty, ale představovala bych si jakousi všeobecnou moudrost a kultivovanost jako vizi nebo metu, ke které bychom chtěli konsenzuálně směřovat.

Tak. A teď si jdu uvařit kafíčko.

Autor: Eva Hauserová | neděle 13.1.2013 9:50 | karma článku: 12.71 | přečteno: 1124x

Další články blogera

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma článku: 12.12 | Přečteno: 449 | Diskuse

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 481 | Diskuse

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 479 | Diskuse

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma článku: 15.45 | Přečteno: 609 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
VIP
Počet článků 380 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2103

Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.   

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...